Af Julie Bülow - 26/01-18 21:29; Opdateret: 27/01-18 14:05

Ny forskning: Så lidt alkohol skal du drikke, før du risikerer alvorlige sygdommeNy forskning: Så lidt alkohol skal du drikke, før du risikerer alvorlige sygdomme

Ny undersøgelse viser at alkohol i selv små mængder kan give alvorlige leversygdomme. Professor er dybt bekymret.

storybild

(Billede: Shutterstock/Arkiv)

En ny svensk undersøgelse viser, at selv hvis man drikker under sundhedsstyrelsens anbefalinger for alkohol, kan man gøre alvorlig skade på leveren.

Undersøgelsen er lavet blandt 43.000 mænd som er blevet fulgt i over 40 år. Mændene blev registreret, da de meldte sig til session i Sverige i årene 1969 og 1970. Her blev de spurgt ind til deres alkoholforbrug, og efterfølgende har forskerne fulgt deres helbred.

Professor og overlæge i leversygdomme på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet Aleksander Krag har skrevet lederen til den svenske forskningsartikel, og han er urolig over resultaterne:

»Når jeg som læge og forsker, men også far til to, læser det her, så bekymrer det mig dybt. I Danmark er det jo normen, at unge helt ned i 8.-9. klasse helt legitimt drikker sig fulde. Det er næsten vores kultur.«

Han kalder det 'forbløffende', at selv om man drikker ned til en genstand om dagen, så er man stadig i risiko for skrumpelever.

»Det er bekymrende, at det, vi - også som læger - tidligere har opfattet som helt o.k. forbrug, faktisk viser sig at være forbundet med en væsentlig sundhedsrisiko,« siger han.

Undersøgelsen er særligt interessant for os i Danmark, fordi Sveriges mennesker og kultur på mange måder er lige vores, påpeger Aleksander Krag. Sundhedsstyrelsens og de svenske sundhedsmyndigheders anbefaling for, hvor meget mænd ugentligt bør drikke, er ens, og det kan ikke nytte noget at sænke de tal.

»På bundlinjen viser denne undersøgelse, at man tilsyneladende er i risiko, selv om man holder sig under sundhedsstyrelsens anbefalinger,« siger han.

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, mener, man bør se nærmere på den nye undersøgelse.

»Det skulle ikke undre mig, at den her viden virkelig holder, og at verdenssamfundet som helhed bliver nødt til at kigge på alkohol på en anden måde i fremtiden,« siger han til DR.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Cecilie og Jonas: Dette frygter vi at...
bt.dk
Oprør i S slået ned: Eksminister...
bt.dk
9-årig dreng dræber sin 13-årige...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx