Af - 13/10-15 15:31; Opdateret: 13/10-15 17:16

MH17-katastrofen: Sådan oplevede passagererne at blive ramt af missiletMH17-katastrofen: Sådan oplevede passagererne at blive ramt af missilet

Der var forskel på, hvordan passagererne om bord på MH17 oplevede at blive ramt af jord til luft-missilet, konkluderer rapport.

Det er sandsynligt, at de 283 passagerer og 15 øvrige fra flypersonalet på det nedskudte fly MH17 næsten intet bemærkede, da et missil pludselig forårsagede, at de alle omkom.

I over 33.000 fods højde blev flyet fra Malaysia Airlines skudt ned af et radarstyret jord til luft-missil, og mange blev dræbt momentant. Andre igen har kun kort opfattet, hvad der skete, før end de omkom.

Det konkluderer den hollandske havarikommission i en netop offentliggjort rapport.

Havarikommissionen skriver, at katastrofen indtraf så hurtigt, at der med al sandsynlighed ikke var tid til en bevidst respons for de ombordværende. Alligevel var der formentlig en lille forskel for de 298 personer på, hvordan de 'oplevede' at blive ramt.

Se animationen: Sådan blev MH17 skudt ned fra luften
Se animationen: Sådan blev MH17 skudt ned fra luften

Missilet gennemhullede skroget ved cockpittet, og derfor blev de forreste formentlig dræbt øjeblikkeligt af metalfragmenter.

- For andre betød påvirkningen reduceret bevidsthed eller bevidstløshed inden for få øjeblikke. Det kan ikke slås fast, præcis hvornår de ombordværende døde, men det er sikkert, at nedslaget på jorden ikke kunne overleves, står der i rapporten.

Trods katastrofer: Det har aldrig været mere sikkert at flyve
Trods katastrofer: Det har aldrig været mere sikkert at flyve

Faldt fra hinanden
Metalfragmenter fra missilet ramte med mellem 4.500 og 9.000 kilometer i timen og dræbte med det samme de, der blev ramt. Derefter fulgte en trykbølge med varm luft, der alene ramte cockpittet direkte, men rystelserne forplantede sig sandsynligvis gennem hele skroget.

Eksplosionen fra missilet har udløst en døvende larm, som alle, der stadig var i live, har hørt, står der i rapporten.

Missilet fik flyet til at falde fra hinanden, således at den forreste del først gik fri fra resten af flyet. Det medførte først en opbremsning og derefter en klar acceleration som følge af styrtet mod jorden. Denne påvirkning har givet svimmelhed, kvalme og tab af bevidsthed.

LIVE: Nu får vi svaret på årtusindets flykatastrofe
LIVE: Nu får vi svaret på årtusindets flykatastrofe

Ifølge rapporten er det sandsynligt, at de, der gik omkring i kabinen, er blevet ramt af løse objekter som eksempelvis håndbagage.

Det hurtige tab af lufttryk kan have udvidet lungerne hos nogle passagerer og have givet skader på organerne.

Ligeledes betød missil-træfningen, at flyet tabte ilt. I den højde er der kun en fjerdedel af den ilt, vi har på jorden. I rapporten konkluderes det, at de, der måtte være i live på dette tidspunkt, højest kan have været ved bevidsthed i mellem et halvt til et helt minut.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Motorvej blev lukket i flere timer:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx