Af Ritzau - 14/03-17 14:28; Opdateret: 14/03-17 14:50

EU-dom anklages for at ekskludere muslimer fra at arbejdeEU-dom anklages for at ekskludere muslimer fra at arbejde

Det kan få store konsekvenser for muslimske kvinder i Europa, at de kan forbydes at bære hovedtørklæde på job.

storybild

Europæiske virksomheder må gerne forbyde muslimske kvinder at gå med tørklæde og fyre dem, hvis de ikke retter ind. Det fastslog EU-Domstolen tirsdag i en principiel dom. (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

Muslimske kvinder går svære tider i møde, efter at EU-Domstolen tirsdag har blåstemplet fyringen af en belgisk kvinde, der insisterede på at bære tørklæde.

Det mener en stor samling af organisationer, der arbejder for muslimers rettigheder og for at bekæmpe racisme.

I tirsdagens afgørelse fastslog domstolen, at private virksomheder gerne må forbyde tørklæder, så længe der er tale om et generelt forbud mod at udtrykke sig enten religiøst eller politisk.

- Det er en ekstremt bekymrende beslutning, fordi det udelukker alle muslimske kvinder med tørklæde fra en given arbejdsplads, siger Amel Yacef fra organisationen Europæisk Netværk Mod Racisme (ENAR).

I en udtalelse bebrejder organisationerne EU-Domstolen for på skammelig vis at ignorere den virkelighed, muslimske kvinder står ansigt til ansigt med i Europa.

- Muslimske kvinder oplever allerede væsentlige hindringer i at finde og beholde et job, og denne dom vil kun gøre tingene værre, da man giver arbejdsgiverne en licens til at diskriminere, skriver organisationerne.

I sin afgørelse anerkender EU-Domstolen, at en virksomhed i bestræbelserne på at fremstå "neutral" over for sine kunder har lov til at forbyde tørklæder.

Men at domstolen accepterer denne fortolkning af neutralitets-argumentet er uacceptabelt, lyder kritikken.

- Det legitimerer, at private arbejdsgivere prioriterer deres kunders ønsker højere end deres ansattes grundlæggende rettigheder, skriver organisationerne.

Også Amnesty International mener, at dommen baner vej for mere diskrimination på baggrund af religion.

- I en tid hvor identitet og udseende er blevet en politisk kampplads, har folk brug for mere beskyttelse mod fordomme - ikke mindre, siger John Dalhuisen, direktør for Amnesty i Europa og Centralasien.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx