08/05-15 22:17

20-årig studine bliver symbol på skotsk frihedskamp20-årig studine bliver symbol på skotsk frihedskamp

En ung skotsk studine uden politisk erfaring er blevet valgt ind i underhuset ved det britiske parlamentsvalg.

storybild

(Billede: Polfoto)

Den 20-årige studine Mhairi Black blev med sin valgsejr fredag morgen det yngste medlem af det britiske parlament siden det 17. århundrede.

På vejen til den titel vippede hun samtidig en af Labour-partiets helt store profiler af pinden.

Douglas Alexander, som er skyggeudenrigsminister for Labour og partiets valgkoordinator, led således nederlag til Mhairi Black. Ligesom Labour led et kæmpe nederlag til Blacks parti Skotlands Nationale Parti (SNP) over hele Skotland.

Mhairi Black studerer politik og retsprincipper på University of Glasgow.

Hun har ikke nogen nævneværdig politisk erfaring, men hun var en stor forkæmper for skotsk uafhængighed i den folkeafstemning, der fandt sted sidste år, skriver The Guardian. Afstemningen betød dog, at Skotland forblev en del af Storbritannien.

OVERBLIK: Sådan lød vælgernes dom ved det britiske valg
OVERBLIK: Sådan lød vælgernes dom ved det britiske valg

På den måde er Mhairi Blacks sejr i den skotske valgkreds Paisley and Renfrewshire South indbegrebet af den forstærkede nationale stolthed, som mange skotter bærer.

Blacks mandat i Underhuset er blot et ud af 56, der blev vundet af hendes parti, SNP. For da stemmerne var talt op i de 59 kredse i Skotland fredag formiddag, stod det klart, at der er sket en kæmpe omvæltning i den nordligste af de fire stater i Storbritannien.

Partiet SNP havde blot seks mandater i det afgående parlament i den britiske hovedstad, London. Nu vil der fremover sidde 56 skotske parlamentarikere i det britiske Underhus, som vil kæmpe for at løsrive Skotland fra resten af Storbritannien.

Og mange af Blacks partifæller har ligesom hende ingen politisk erfaring. De blev først politisk mobiliseret under sidste års afstemning.

- Hvad ikke-skotske læsere måske ikke forstår, er, i hvilket omfang uafhængighedsbevægelsen hævede sig over SNP.

- Det var en monumental, følelsesmæssig og uhørt engagerende tid, som netavisen 50for15, der dækker de mindre valgkredse, skrev for en måned siden.

Da valgets helt store sejrherre David Cameron fra De Konservative skulle holde sin vindertale foran Downing Street 10, hvor han nu har sikret sig bolig i op til yderligere fem år, blev situationen i Skotland også nævnt.

- I Skotland er det vores plan at skabe den stærkeste decentrale regering i verden med væsentlige beføjelser i forhold til skat, siger han.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Det er århundredes største katastrofe...
bt.dk
Dansk hitmager har fået nyt job i...
bt.dk
Alle måbede over popstjernen på tv:...
bt.dk
Afsløring: Erdogans-stikkerlinje...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx