Af - 10/03-15 16:53

Selfie-trends alarmerer kunstverdenenSelfie-trends alarmerer kunstverdenen

Uerstattelige malerier er truet, fordi gæster bruger selfiestænger og tager selfies for tæt på værkerne. Museer nedsætter forbud, men Statens Museum for Kunst tager en del af skylden.

storybild

De populære selfiestænger vækker bekymring i museumsverdenen. (Billede: Polfoto/AP)

Paraplyer, klapvogne, store tasker og nu også selfiestænger.

Flere internationale museer såsom 'The Smithsonian', 'Seattle's Museum of Art' og 'Louvre' forbyder nu de populære forlængerarme, fordi gæster ikke overholder sikkerhedsafstanden, skriver engadget.com.

Nøgen-selfies er ny, viral kunst
Nøgen-selfies er ny, viral kunst

I Danmark er fænomenet endnu ikke udbredt.

Jeg kan godt forstå, at museer forbyder dem, for det er farligt med ting, der rager ud i rummet, og det kan ødelægge uerstattelige kunstværker. Man kan vælte skulpturer og ridse lærreder, men vi vil ikke forbyde selfiestænger, før det er et problem, pointerer Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst.

Problemet med selfiestænger stammer især fra de østlige egne.

- Vi ved fra amerikanske kollegaer, at det især er på udstillinger, der tiltrækker mange asiatiske gæster fra Japan og Kina, at der opstår problemer, forklarer Mikkel Bogh.

TV: Nu kan du forvandle dig selv til Elsa fra Frozen med ny app
TV: Nu kan du forvandle dig selv til Elsa fra Frozen med ny app

Selfie med Christian IV
Selvom danskerne ikke har for vane at bruge selfiestænger på museer endnu, så truer vores trang til selfies stadig kulturarven.

- Vi har oplevet et lidt pudsigt fænomen ved navn #artselfie, der har bredt sig. Gæster tager billeder af malede portrætter og holder mobilen, så det ser ud som om, at den portrætterede er ved at tage en selfie, forklarer Mikkel Bogh.

Statens Museum for Kunst inviterer til leg og brugerinvolvering, og derfor er det en balancegang at opretholde sikkerheden. Det er først farligt, når gæster går tættere på end 40 cm.

Mødre genopfinder 'nøgen-selfien'
Mødre genopfinder 'nøgen-selfien'

- Det får bogstaveligt talt alarmklokkerne til at ringe, og så kommer vagterne og skubber folk væk, siger Mikkel Bogh, der fastslår at bare én finger på oliemalerier kan være ødelæggende på sigt.

Gæsternes nysgerrighed og indlevelsesevne er på mange måder positiv, og museerne bærer måske også en del af ansvaret.

- Hvis vi ser på de sidste årtier, så er der mindre højtidelighed i omgangen med kunst. Vi har gjort meget for at fremme brugerinvolvering, så vi gør meget for at afhøjtideliggøre. Der gælder de samme sikkerhedsregler, men folk har det ikke inden under huden som tidligere, og det er vi delvist selv skyld i, erkender Mikkel Bogh.

Snu mega-stjerne sneg sig med på selfie
Snu mega-stjerne sneg sig med på selfie

Direktøren oplyser, at det er lovligt at bruge selfiestænger på museet, men hvis der opstår farlige situationer, så bliver det bandlyst på stedet. Vagterne irettesætter oftere og oftere museumsgæster.

Sådan ser en veludført #artselfie ud:


TV: Hun tror, de skal tage en selfie, men hun bliver overrasket
TV: Hun tror, de skal tage en selfie, men hun bliver overrasket

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx