Af Ritzau - 14/11-16 07:20; Opdateret: 14/11-16 08:28

Trump og Jinping vil mødes for at diskutere samarbejdeTrump og Jinping vil mødes for at diskutere samarbejde

Trump og Kinas præsident har talt i telefon sammen, og de to har aftalt at mødes, så snart det er muligt.

storybild

Samarbejde er den eneste vej frem for USA og Kina, mener den kinesiske præsident, Xi Jinping. (Billede: Scanpix/Wang Zhao)

USA's kommende præsident, Donald Trump, talte sent søndag i telefon med den kinesiske præsident, Xi Jinping, og takkede ham for lykønskninger med sin valgsejr i sidste uge.

Det oplyser Trumps kontor i en erklæring.

- Under opkaldet etablerede de to ledere en klar fornemmelse af gensidig respekt for hinanden, står der.

- Den kommende præsident, Trump, erklærede, at han mener, at de to vil få en af de stærkeste relationer, således at begge lande kan bevæge sig fremad, lyder det.

Imens rapporterer kinesiske medier ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Xi Jinping under samtalen gjorde det klart for Donald Trump, at samarbejde er den eneste mulighed for et forhold mellem de to lande.

Donald Trump brugte under den amerikanske præsidentvalgkamp en meget hård retorik mod den kinesiske regering.

Blandt andet sagde han i en af sine valgtaler, at Kina bryder reglerne på "enhver tænkelig måde", når det gælder handel med USA.

Den kinesiske tv-station CCTV rapporterer, at Trump og Jinping under deres telefonsamtale aftalte at mødes snarest muligt for at diskutere forholdet mellem de to stormagter.

Xi og Trump "lovede, at de vil være i tæt kontakt, opbygge gode arbejdsrelationer og mødes inden længe for at udveksle synspunkter om fælles interesser og udvikling af bilaterale relationer, rapporterer CCTV.

Inden valget gik Trump så langt som til at kalde den asiatiske gigant for "USA's fjende". Han beskyldte Kina for kunstigt at holde dets valutakurs nede for at styrke landets eksport, hvilket koster arbejdspladser i USA.

Trump siger, at Kinas regime opfatter USA som et land, der let kan udkonkurreres. Han har sagt, at han vil føre en politik, som går efter "fred gennem styrke", og han har gjort det klart, at han vil udvikle den amerikanske flåde.

Men Trump har også antydet, at han ikke er interesseret i en foreslået transatlantisk frihandelsaftale (TPP), som ellers er en bestræbelse på at øge USA's internationale indflydelse.

CCTV citerer Trump for, at relationerne mellem USA og Kina kan blive en "win-win" situation.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx