Af Lars Sejr - 28/11-15 16:42

Titusinder deltog i klimamarcher før topmøde i ParisTitusinder deltog i klimamarcher før topmøde i Paris

Klimaaktivister anholdt i Paris, hvor alle demonstrationer er forbudt under nødretstilstand.

storybild

(Billede: Polfoto/arkiv)

Titusinder af mennesker deltog lørdag i klimamarcher i en række lande for at opfordre verdens ledende politikere til at undgå en klimakatastrofe.

Marcherne har et krav om, at der bliver opnået konkrete resultater ved klimatopmødet COP21 i Paris, og som åbnes mandag.

Hen over weekenden er der planlagt "Globale Klimamarcher" i så forskellige storbyer som London, Oslo, New Delhi, Kampala, Manila, Kyoto, Austin, New York, Dhaka, Tokyo, Kairo og São Paulo. Også i København er der klimamarch søndag.

- Disse marcher gør mig optimistisk i forhold til klimamødet i Paris, hvor repræsentanter for 195 lande mødes. Det er et arrangement, som ikke er til at overse, siger en norsk miljøforkæmper, Lars Haltbrekken, fra Naturvernforbundet til NTB.

I Frankrig er 24 aktivister sat i husarrest forud for COP21.

De franske myndigheder har forbudt alle former for demonstrationer af sikkerhedsgrunde efter angrebene i Paris den 13. november, hvor jihadister fra Islamisk Stat skød og dræbte 130 mennesker og sårede over 350 andre.

Titusindvis af mennesker demonstrerede fredag i Melbourne i Australien.

"Der er ikke nogen Planet B" og "Hold op med at ødelægge min fremtid", stod der blandt andet på demonstranternes bannere.

Landmænd, børn, religiøse grupper og politikere deltog i demonstrationen, som fandt sted i Melbournes centrum. Politiet anslår, at der deltog omkring 40.000 mennesker.

Arrangørerne af aktionen i Melbourne har oprettet en hjemmeside, www.march4me.org, hvor indbyggere i andre byer kan melde sig til en symbolsk march for dem, som ikke kan gå på gaden i Paris på grund af nødretstilstanden.

De to største CO2-udledere, Kina og USA, har udsendt positive signaler op til klimatopmødet.

Ekstreme vejrfænomener som storm, oversvømmelser og tørke sættes ofte i forbindelse med globale klimaforandringer, og 690 millioner børn lever i dag i områder, hvor konsekvenserne kan mærkes direkte og resulterer i død, fattigdom og sygdomme, siger FN's børneorganisation, Unicef.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx