Af Ritzau - 18/10-16 05:24

Koalitionen mod IS er foran planen efter dag ét i MosulKoalitionen mod IS er foran planen efter dag ét i Mosul

Ifølge Pentagon har koalitionen mødt mindre modstand end ventet, og kurdiske styrker har erobret ni landsbyer.

storybild

Kampvogne med kurdiske peshmerga-soldater mødte ikke meget modstand, da de mandag rykkede frem mod Mosul i det nordlige Irak. (Billede: Reuters/Reuters Tv)

En militæraktion for at tilbageerobre den irakiske storby Mosul fra Islamisk Stat (IS) forløber indtil videre bedre end forventet.

Det er meldingen fra en talsmand for Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium, natten til tirsdag dansk tid, skriver BBC.

- De foreløbige meldinger er, at de irakiske styrker har nået deres mål for den første dag, og at de faktisk er en smule foran planen, siger talsmand Peter Cook.

Operation Fatah blev iværksat tidligt natten til mandag dansk tid. Der er altså gået mere end et døgn, siden Iraks premierminister gik på tv og erklærede, at operationen var i gang.

Peter Cook advarer mod at tro, at det bliver en let opgave at indtage Mosul, på trods af at modstanden foreløbig har været begrænset.

- Det går efter planen, ja, men det er fortsat tidligt i forløbet, og fjenden har også noget at skulle have sagt. Vi får se, om Isil (anden betegnelse for Islamisk Stat, red.) bliver og tager kampen op, siger han ifølge BBC.

Islamisk Stat har siddet på magten i Mosul siden juni 2014, hvor bevægelsen uden nævneværdige sværdslag indtog byen med over en million indbyggere.

Med andre ord har de mellem 4000 og 8000 IS-krigere i byen haft god tid til at forberede sig på slaget om Mosul.

Byen er den sidste store højborg i Irak for Islamisk Stat.

Det var fra prædikestolen i en moské i Mosul, at lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, udråbte et kalifat, som omfattede store områder i både Irak og Syrien.

Peter Cook er optimistisk på koalitionens vegne.

- Vi er overbeviste om, at irakerne har evnerne til at gøre jobbet færdigt, og vi er klar til at støtte dem sammen med resten af koalitionen, siger han.

USA har ifølge CNN 5200 soldater i Irak og støtter med blandt andet rådgivning, træning og luftangreb.

Men selve indtagelsen af Mosul skal gennemføres af soldater fra den irakiske hær med støtte fra kurdiske peshmerga-soldater og iranskstøttede shiamilitser.

I løbet af de første timer af Operation Fatah lykkedes det kurdiske styrker at sikre ni landsbyer og et areal på cirka 200 kvadratkilometer, som Islamisk Stat har kontrolleret.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx