Af Ritzau - 07/12-16 15:36; Opdateret: 07/12-16 20:32

Italiens premierminister går af og melder sig kampklarItaliens premierminister går af og melder sig kampklar

Matteo Renzi træd tilbage efter tabt folkeafstemning, men antyder, at han bliver som leder for sit parti.

storybild

Premierminister Matteo Renzi tabte weekendens folkeafstemning om en ny forfatning. Derfor træder han tilbage onsdag. (Billede: Reuters/Alessandro Bianchi)

Italiens premierminister, Matteo Renzi, indgav onsdag aften sin afskedsbegæring til præsidenten. Men han antyder samtidig, at han ønsker at lede sit parti ved et kommende valg.

Præsident Sergio Mattarella har bedt Renzi om at lede et midlertidigt forretningsministerium, mens han rådfører sig med de øvrige partier om dannelsen af en ny regering.

Renzis afgang kommer ikke uventet. Parlamentet har tidligere onsdag vedtaget et nyt statsbudget med 173 stemmer mod 108.

- Budgetloven vedtaget. Formel tilbagetræden klokken 19. Tak til alle og viva l'Italia, skrev han på Twitter lidt tidligere på dagen.

Men inden han formelt lukkede døren bag sig som premierminister, holdt han et møde med ledelsen i sit parti - Det Demokratiske Parti (PD).

- Vi er ikke bange for noget som helst, og hvis andre partier gerne vil have valg, så frygter PD hverken demokrati eller valg, lyder det fra en kampklar Renzi.

41-årige Renzi tabte søndagens folkeafstemning om en forfatningsreform. Han meddelte umiddelbart efter, at han ville træde tilbage.

Men præsident Sergio Mattarella bad ham om at blive siddende nogle dage endnu, så der kunne vedtages et nyt budget. Det var det, der skete onsdag.

Renzi antyder intet om, at han vil træde tilbage som leder af PD. Han siger, at han torsdag vil være med til at fejre sin mors 86-års fødselsdag.

- Og forhåbentlig vil jeg i morgen have mere held med slagene i Playstation mod min søn, end jeg har haft her, siger han.

Det var ventet, at ledelsen i Det Demokratiske Parti på deres møde ville fokusere på, hvordan centrum-venstre-partiet kan få et comeback ved næste valg.

Partiet er ramt af intern splittelse, og det blev udstillet ved søndagens folkeafstemning. Her stemte en række medlemmer imod Renzis forfatningsreform. De mente ikke, at den var et demokratisk fremskridt.

Reformen ville blandt andet afskaffe det nuværende folkevalgte senat.

Der skal senest i februar 2018 afholdes valg, men oppositionspartierne er opsat på, at det skal ske snart.

De mener, at søndagens folkeafstemning var en afstemning for eller imod Renzi.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Unge hærger børnehaver: 'Det gør både...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Randers overlever i Superligaen efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx