Af - 06/01-16 17:46

Analytiker: Nordkoreas brintbombe ligner mere atombombeAnalytiker: Nordkoreas brintbombe ligner mere atombombe

Der er ikke tvivl om, at Nordkorea har prøvesprængt en bombe. Men det kan have været atombombe, siger ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Selv om Nordkorea hævder at have foretaget en prøvesprængning af en brintbombe, så tvivler en dansk analytiker på, at der var tale om helt så kraftigt et våben.

- Vi kan se på richterskalaen, at det er en bombe af en anselig størrelse og sandsynligvis en atombombe. Men der er ikke noget, der umiddelbart peger på, at det er en brintbombe, siger Thomas Galasz Nielsen, analytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

Rystelser fra brintbombe kunne mærkes i Danmark
Rystelser fra brintbombe kunne mærkes i Danmark

Ifølge ham er en brintbombe så meget kraftigere end en almindelig atombombe, at den ville have givet et større udslag på richterskalaen, end den gjorde.

Rystelserne i Nordkorea måles til at være sammenligneligt med et jordskælv på 5,5 på richterskalaen.

- Det udslag, vi har set denne gang, svarer til de tidligere gange, hvor Nordkorea har affyret et atomvåben, siger Thomas Galasz Nielsen.

Forskere: Sådan foregik brintbombe-sprængningen
Forskere: Sådan foregik brintbombe-sprængningen

Ifølge analytikeren kan Nordkorea have prøvesprængt en såkaldt boostet atombombe, som er en almindelig atombombe tilført noget af det stof, som man bruger i en brintbombe. Men det gør den ikke til en brintbombe.

- Noget tyder på, at det er en videreudvikling af en atombombe, og ikke en decideret brintbombe. Men det ved vi ikke noget om endnu. Det er jo et meget lukket land, så det er svært at sige, præcis hvad der er foregået.

LÆS OGSÅ: Verden fordømmer Nordkoreas prøvesprængning af brintbombe

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx