26/11-15 12:12; Opdateret: 26/11-15 12:31

EU er nået til enighed om politisamarbejdet EuropolEU er nået til enighed om politisamarbejdet Europol

Torsdag er EU's institutioner nået til enighed om politisamarbejdet Europol, som træder ind i ny fase.

storybild

(Billede: Jiri Buller)

Efter flere års tovtrækkeri er EU torsdag blevet enig om det fremtidige politisamarbejde Europol under en plenarforsamling i Strasbourg.

Det siger EU-parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen til Ritzau.

- Det er et styrket Europol, der er kommet ud af forhandlingerne, og som får mulighed for at etablere et anti-terrorcenter, der blandt andet skal holde øje med Syrien-krigere og overvåge den farlige trafik, siger Morten Helveg Petersen, der som eneste dansker har deltaget i forhandlingerne.

Frankrig har efter angrebene i Paris sat afgørende skub i forhandlingerne om en reform af Europol, som formelt vil sende Danmark ud af det europæiske politisamarbejde.

Det betyder, at Danmark kommer under pres for at få lavet en aftale om fortsat dansk deltagelse, hvis folkeafstemningen 3. december ender med et nej.

Formelt træder aftalen om det nye politisamarbejde i kraft 1. juli 2017. Frankrig presser dog på for, at det skal træde i kraft allerede fra marts eller april 2017.

Tidligere foregik samarbejdet på såkaldt mellemstatsligt niveau, men med vedtagelsen skifter det til at være et overstatsligt niveau. Derned skifter samarbejdet fra reelt at basere sig på aftaler mellem enkeltlande til at overgå til et egentligt EU-samarbejde.

På grund af det danske retsforbehold kan Danmark derfor ikke være med, medmindre danskerne stemmer ja ved folkeafstemningen 3. december eller får forhandlet en særaftale hjem.

Stemmer danskerne ja, erstattes det danske retsforbehold med en tilvalgsordning, så Danmark kan vælge at være med, når Europol bliver et overstatsligt samarbejde.

LÆS OGSÅ: Frank Jensen til københavnerne: Afskaf retsforbeholdet

LÆS OGSÅ: Løkke: At stemme ja viser tillid til folkestyret

LÆS OGSÅ: EU-kommissær vil have et europæisk efterretningsagentur

LÆS OGSÅ: Europol-chef skyder radikal plakat ned

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Øksemandens far står frem: 'Hvorfor...
bt.dk
To FCK-spillere dumper: Forrygende...
bt.dk
FCM-træner jubler efter vigtg sejr i...
bt.dk
Psykolog hører tit disse ord fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx