Af Ritzau - 27/12-16 15:29

Pilot med heltestatus stifter protestparti i UkrainePilot med heltestatus stifter protestparti i Ukraine

Nadija Savtjenko blev et symbol på modstanden mod Rusland i 2014. Nu stifter hun et protestparti.

storybild

Savtjenko kigger ud mellem tremmerne, mens hendes dom bliver afsagt i Rusland tidligere i år. Nu har hun danne sin egen bevægelse, der udfordrer de politiske magthavere i Ukraine. (Billede: Scanpix/Stringer)

En populær helikopterpilot, der opnåede status som nationalhelt i Ukraine, da hun blev fængslet i Rusland, har dannet sin egen oppositionsbevægelse og udfordrer de politiske magthavere i Kijev.

- Jeg gør det her for at skabe reelle forandringer, siger Nadija Savtjenko til ukrainske medier i den vestlige storby Lviv. Her blev hendes nye bevægelse, Runa, præsenteret for offentligheden mandag.

Nadija Savtjenko er 35 år. Hun blev symbol på den ukrainske modstand mod Rusland i 2014. Det år blev hun fængslet i Rusland, beskyldt for drab på to russiske journalister fra det statslige tv i krigszonen i juni samme år.

Hun havde ledet et morterangreb i området.

Savtjenko afviste de russiske beskyldninger, som fik hende til at sultestrejke flere gange.

Hun blev idømt 22 års fængsel i Rusland. Men hun blev efterfølgende udvekslet med to tilfangetagne russiske soldater - Jevgenij Jerofejev og Aleksandar Aleksandrov - som var idømt 14 års fængsel i Ukraine.

Savtjenkos politiske stjerne er faldet noget, siden hun blev løsladt fra det russiske fængsel i maj.

Rusland og Ukraine har de seneste år fået et mere og mere anstrengt forhold, særligt efter at Rusland annekterede halvøen Krim i 2014.

Ukraine beskylder russerne for at yde massiv støtte til prorussiske separatister i den østlige del af Ukraine.

Savtjenko er gået imod den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, ved at støtte direkte forhandlinger med separatisterne i øst.

Derfor blev hun også tvunget ud af ledelsen i det politiske parti, der ledes af den tidligere premierminister Julia Timosjenko.

Porosjenko er fortsat Ukraines mest populære politiker, som nyder stor opbakning i Vesten.

Nadija Savtjenko er en af en række oprørske og uforudsigelige politikere, som kan få en væsentlig rolle i ukrainsk politik.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Juice tilbagekaldes fra Coop-butikker
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx