Af - 02/03-14 12:34; Opdateret: 02/03-14 12:47

Ekspert: Det kan ende rigtig galt for begge parterEkspert: Det kan ende rigtig galt for begge parter

Situationen på Krim-halvøen kan ende rigtigt galt for både Ukraine og Rusland, samtidig mangler Vesten reel vilje og mulighed for at sætte Rusland på plads, det vurderer en ekspert.

storybild

Ifølge Ruslands-ekspert, Flemming Splidsboel Hansen, kan situationen på krim-halvøen ende rigtig grimt for både Ukraine og Rusland. (Billede: Polfoto/AP/Mikhail Metzel)

Konflikten på Krim-halvøen udvikler sig time for time. Og ifølge Ruslands-ekspert og lektor ved Københavns Universitet, Flemming Splidsboel Hansen, kan en yderligere eskalering ende rigtig galt for både Ukraine og Rusland.

Nu indkalder Ukraine den militære reserve
Nu indkalder Ukraine den militære reserve

- Deciderede kamphandlinger kan man bestemt ikke udelukke. Begge parter ved dog, at det her kan ende rigtig galt. Især for Ukraine, men bestemt også for Rusland. Selvom Rusland på alle områder er Ukraine overlegne, så har Ukraine et stærkt forsvar som kan gøre, at det kan ende rigtig grimt, siger Flemming Splidsboel Hansen til metroxpress.

Russiske soldater konfiskerer våben i Ukraine
Russiske soldater konfiskerer våben i Ukraine

Han påpeger dog, at situationen er svær at forudsige, da den udvikler sig time for time, men han tror, at der foregår forsøg på diplomati i kulissen.

Obama advarer Putin mod at rykke ind i Ukraine
Obama advarer Putin mod at rykke ind i Ukraine

-Jeg tror dog ikke, at der sker meget mere i dag. Man rasler lidt med sablen på begge sider, men jeg tror, at man i virkeligheden prøver med en del diplomatiske løsninger i kulissen, netop fordi man godt er klar over, at det kan ende rigtigt galt. Ukraines hårde udmeldinger, er nok mest af alt et spørgsmål om signalværdi, vurderer Flemming Splidsboel Hansen.

Ukraine beder Vesten om hjælp mod Rusland
Ukraine beder Vesten om hjælp mod Rusland

USA's præsident Barack Obama talte lørdag i telefon med Ruslands Vladimir Putin i halvanden time, hvor han advarede Rusland mod at gribe ind i Ukraine militært, men Flemming Splidsboel Hansen har svært ved at se, at det skal få nogen reel effekt.

Ukraines præsident ruster landet til krig
Ukraines præsident ruster landet til krig

- Obama er måske nok nødt til at gøre noget, men jeg har bare svært ved at se, hvad det skal være. Putin har efterhånden draget den konklusion, at han kan gå helt til grænsen, og også over den, siger Flemming Splidsboel Hansen, med henvisning til både krigen i Georgien i 2008 og senest Ruslands rolle i konflikten i Syrien.

Rusland har nu sendt 6.000 tropper ind i Ukraine
Rusland har nu sendt 6.000 tropper ind i Ukraine

Han påpeger desuden, at der i Vesten mangler viljen til for alvor at gribe ind i konflikten.

-Der er ikke så meget, man kan true russerne med. De har deres eget olie og gas, og de ved efterhånden, at de kan slippe afsted med at gøre som det passer dem. Der er desuden en manglende vilje i Vesten til for alvor at gøre noget, da Ukraine er langt vigtigere for Rusland end for Vesten. Til sidst skal siges, at Ukraine er noget abstrakt og langt væk for mange amerikanere, og for den sags skyld også for europæere, slutter Flemming Splidsboel Hansen.

Ukraine i det røde felt: Putin krænker vores luftrum
Ukraine i det røde felt: Putin krænker vores luftrum

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx