Af Ritzau - 05/05-16 21:25; Opdateret: 06/05-16 00:20

Den formodede skaber af Bitcoin trækker i landDen formodede skaber af Bitcoin trækker i land

Australieren Craig Wright vil alligevel ikke fremlægge beviser for, at han har skabt onlinebetalingssystem.

storybild

Den australske entreprenør Craig Wright, som angiveligt har stået bag udviklingen af Bitcoin, havde lovet at fremlægge "usædvanligt bevismateriale". Men det afviser han nu at gøre - men uden at lægge afstand til sin påstand om, at han er Satoshi Nakamot. (Billede: Scanpix/Karen Bleier)

Den australske entreprenør Craig Wright har trukket løfte tilbage om, at han vil fremlægge yderligere beviser for, at han er skaberen af onlinebetalingssystemet Bitcoin.

Det vakte for få dage siden international opmærksomhed, da Wright stod frem og sagde, at han var skaberen af den virtuelle valuta.

Der har i flere år været fremsat mange spekulationer om, hvem den ukendte skaber af Bitcoin er.

Online-betalingssystemet blev første gang beskrevet i 2009 i en rapport forfattet af en person, der kaldte sig selv Satoshi Nakamoto. Det er teknologisk sofistikeret, som er baseret på samme type matematik, som regeringer og militær anvender til at afkryptere koder.

Den hemmelighedsfulde Wright, som havde sagt, at han ville bevise, at han er Satoshi Nakamoto, siger nu, at han ikke er stærk nok til at udholde offentlighedens søgelys, og der rejses nu tvivl om, hvorvidt han har sagt sandheden.

Wright havde lovet at fremlægge "usædvanligt bevismateriale". Men det afviser han nu at gøre. Men han lægger ikke afstand til sin påstand om, at han er Satoshi Nakamoto.

Hans kovending opfattes dog af mange som en erkendelse af, at hans påstand om at være Bitcoin-skaberen er falsk.

- Jeg troede, at jeg kunne gennemføre det og lægge mange års anonymitet og legen skjul bag mig, men jeg har ikke modet, siger han og fastslår, at han ikke som lovet vil fremlægge de nøgler, som i begyndelsen var afgørende for udviklingen af Bitcoin.

De to amerikanske magasiner Wired og Gizmodo har tidligere skrevet, at identiteten på skaberen var Craig Wright. Men den australske forretningsmand, der ejer en række selskaber, en bitcoin-bank og en bitcoin-børs, har aldrig selv stået frem før.

Bitcoins er i dag accepteret som betaling for en lang række varer og tjenesteydelser. Systemet offentliggør alle transaktioner for at forhindre snyd og kriminalitet. Der er i øjeblikket 15,5 millioner bitcoins i omløb. Hver af dem har en værdi på omkring 449 dollar - omkring 2918 kroner.

Satoshi Nakamoto menes at have samlet omkring en million Bitcoins til sig selv.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
'Mette Frederiksen, du må aflive et...
bt.dk
Godt nyt til FCK efter fadæse:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx