24/10-17 09:11

Israels præsident: Vores regering skader demokratietIsraels præsident: Vores regering skader demokratiet

I en usædvanlig tale siger præsident, at premierminister Benjamin Netanyahus knuser politiske modstandere.

storybild

Israels præsident, Reuven Rivlin, har rettet en usædvanlig skarp kritik mod det politiske klima i landet. Han kritiserer premierminister Benjamin Netanyahus regering for at skade demokratiet og undergrave statslige institutioner for at bringe oppositionen til tavshed. Scanpix/Gali Tibbon

Jerusalem. Israels præsident, Reuven Rivlin, kritiserer i en usædvanlig tale premierminister Benjamin Netanyahus regering for at skade demokratiet.

Den skarpe tale blev holdt i det israelske parlament Knesset i Jerusalem.

Her beskyldte præsidenten sit gamle konservative parti Likud og dermed Netanyahu for at skade demokratiet ved at forsøge at knuse politiske modstandere.

Israels præsident har som regel kun en ceremoniel rolle. Han deltager sjældent i politiske diskussioner på denne måde.

Men da Rivlin åbnede parlamentets vintersæson satte han fingeren på en voksende splittelse i det israelske samfund. Og navnligt på de politiske ledere og premierministeren.

- I dette politiske klima betyder demokrati, at den stærke bestemmer. Men ledelse i et demokratisk land betyder, at det er en kunst at skabe aftaler. Ikke at knuse modstandere, hedder det i præsidentens kritik.

Han tilføjer:

- Dette klima, hvor så meget bliver udlagt som illegitimt, og hvor alting gøres til politik, breder sig i offentligheden, som får indtrykket af, at der ikke længere eksisterer statsmænd.

I de seneste måneder har Netanyahu efter forskellige korruptionsundersøgelser rettet hård kritik mod Israels medier, politiet, retsvæsenet og andre såkaldte "eliter", som han mener bekæmper ham.

Rivlin indledte sin tale med at henvise til premierministerens politiske resultater.

- Dette er Israels guldalder. Israel oplever en aldrig før set diplomatisk og økonomisk dynamik, sagde han.

Netanyahu har gentagne gange afvist anklager mod ham som "baggrundsstøj". Men de påståede "sager" mod ham er taget til i antal.

Der er blandt andet indledt undersøgelser af beskyldninger om, at han skulle have taget imod meget dyre gaver fra politiske donorer.

En anden undersøgelse gælder Netanyahus angivelige forsøg på at indgå en aftale med forlæggeren og avisudgiveren Arnon Mozes fra avisgruppen Yediot Ahronot.

Aftalen skulle gå ud på at få mere positiv mediedækning til gengæld for indføringen af nye love, som skulle svække avisgruppens konkurrenter.

En tredje sag, der omfatter premierministerens nære medarbejdere, gælder uregelmæssigheder i forbindelse med Israels køb af tyske ubåde.

/ritzau/AP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mindst ni personer dræbt i Canada...
bt.dk
Professor: Overhængende fare for...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
29-årig tv-kok Matt Campbell død...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx