Af - 25/08-15 11:14; Opdateret: 25/08-15 11:24

Mor tordner over IKEA: Min søn med downs må ikke lege med de andre børnMor tordner over IKEA: Min søn med downs må ikke lege med de andre børn

En islandsk mor er rasende på IKEA, efter hendes søn med Downs syndrom blev nægtet adgang til legelandet i et varehus i Tyrkiet. IKEA Danmark siger, at det ikke kunne ske i Skandinavien.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Sibba Hjörleifsdóttir er fra Island og mor til tre. Lige nu bor hun sammen med sine børn og mand i Ankara i Tyrkiet på grund af mandens job. Når de langt væk hjemmefra, elsker de at tage i IKEA. Det minder dem om Skandinavien, hjem og nordiske værdier.

I weekenden var den islandske familie taget i det svenskejede varehus for at købe nogle ting til hjemmet. Men i stedet for at komme på en behagelig og imaginær rejse til hjemstavnen, blev turen i stedet et kedeligt kultur-clash.

1-årig fik voldsomt stød: Ikea advarer om lampe
1-årig fik voldsomt stød: Ikea advarer om lampe

Da børnene skulle afleveres i legelandet – 'Småland' – blev Sibbas fireårige søn Viktor afvist. Først med begrundelsen, at han var for lille:

- De fortalte mig, at de kun lukkede 3-6-årige børn i højden 90-120 centimeter ind, men da Viktor stod ved siden af skiltet og helt tydeligt var over 90 centimeter, blev det rigtig akavet.

- De tilkalder herefter en ansat, der taler engelsk, og hun fortæller mig, at min søn har et 'problem', skriver Sibba Hjörleifsdóttir i et Facebook-opslag.

Problemet, som den IKEA-ansatte refererede til, er Viktors Downs syndrom. Ifølge IKEA kan de ikke lukke Viktor ind, fordi 'han vil være til fare for de andre børn'.

- Jeg fortalte dem, at han selvfølgelig ikke havde et problem, og at man kalder det et ekstra kromosom, og at han ligesom alle andre børn blot har brug for at lege. Jeg fortalte også, at jeg havde en babysitter med mig, som kunne assistere ham derinde, hvis det var muligt!?

Det var det ikke. Babysitteren kunne ikke blive lukket ind og måtte end ikke stå udenfor og kigge ind af vinduet og observere, at Viktor opførte sig ordentligt.

- Til sidst, efter de havde diskuteret sammen på tyrkisk, fortæller de mig, at Viktor slet ikke har lov til at komme ind. Og det gælder hele weekenden. Jeg var så rasende, at jeg rystede. Jeg fortalte dem, at jeg ville gå videre med det her, da det er rendyrket diskriminering.

Folk er rasende
Opslaget fra den vrede mor er i skrivende stund blevet delt 1.175 gange, og i kommentarfeltet fordømmer ophidsede Facebook-brugere fra flere lande IKEAs beslutning om at afvise Viktor.

Metroxpress har skrevet til IKEA i Ankara for at høre deres side af historien, men har intet hørt udover et standard 'tak for din henvendelse'.

Folk går 'amok' over Ikeas smarte hundeparkering
Folk går 'amok' over Ikeas smarte hundeparkering

Hos IKEA Danmark kan man ikke gå ind i den konkrete sag, men fortæller over for metroxpress, at alle IKEA-butikker er underlagt et overordnet regelsæt, som foreskriver, at alle børn mellem 3-10 år skal have lov til at komme ind i legelandet:

- Dette gælder også børn med særlige behov. Og hvis det er nødvendigt, kan de få tilladelse til at blive ledsaget af en forælder eller en hjælper, som kan assistere dem, da vores ansatte ikke har den fornødne uddannelse, siger Corporate kommunikationsansvarlig i IKEA Danmark, Tina Lindharth, som forklarer, at tommelfingerreglen i Småland er, at der er én voksen til 15 børn:

- Men det er også en vurdering fra gang til gang, alt efter hvor krævende børnene er. Vurderer vores ansatte, at det er mest forsvarligt kun at have ti børn inde af gangen, må de andre vente. Sikkerheden er det vigtigste, og det går vi ikke på kompromis med, siger Tina Lindharth og understreger, at hun kun i overordnede termer kan tale om IKEAs regler:

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag med IKEA Ankara, og jeg ved ikke, hvad der ligger til grund for deres beslutning, men ud fra de overordnede retningslinjer, og den praksis vi fører i Skandinavien, havde drengen naturligvis fået lov til at komme ind, siger hun.

Sådan har du aldrig fået din morgenmad i Ikea før
Sådan har du aldrig fået din morgenmad i Ikea før

Metroxpress har ligeledes forsøgt at få en uddybende kommentar fra Sibba Hjörleifsdóttir, men hun er ikke vendt tilbage.

Se Sibba Hjörleifsdóttirs opslag her:

I am a mother of three children, I am from Iceland. Me and my family move a lot because of my husbands work and we have...

Posted by Sibba Hjörleifsdóttir on 22. august 2015

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx