Af - 01/09-14 23:03; Opdateret: 01/09-14 23:22

Slut med tyreløb: Spaniere skifter tyrene ud med boldeSlut med tyreløb: Spaniere skifter tyrene ud med bolde

I en spansk by, der tidligere har praktiseret tyreløb, har man nu efter pres fra dyrevenner skiftet tyrene ud med store bolde.

Tyreløb er en stor tradition i mange spanske byer, hvor unge mænd og andre modige sjæle udfordrer sig selv ved at lade tonstunge vrede tyre løbe efter dem gennem gaderne.

Se de vilde billeder: Flere såret ved tyreløb
Se de vilde billeder: Flere såret ved tyreløb

Men traditionen har i mange år været lagt for had blandt dyrerettighedsforkæmpere, der mener, at tyrene lider unødvendig overlast.

- Tyrene bliver enormt stressede. De bliver gennet gennem gaderne, mens tusindvis af tilskuere hujer og jubler, og der er masser af støj. Men det værste er, at tyrene efterfølgende bliver ført til en tyrefægtningsarena, hvor de langsomt bliver slået ihjel. De bliver spiddet med sværd, og det er jo ekstremt brutalt, siger Joh Vinding, kampagneleder hos den danske dyrevelfærdsorganisation Anima.

Og i byen Mataelpino i det centrale Spanien har man nu lyttet til kritikken. Her har man valgt at forbyde løbene og i stedet afholde de årlige festligheder med store bolde lavet af flamingo, der rulles gennem byens gader. Det får nok knap så meget adrenalin til at flyde gennem kroppen, men ifølge byrådets talsmand er det stadig ikke helt ufarligt.

Tyrekalv tog hævn for sine slagtede forfædre
Tyrekalv tog hævn for sine slagtede forfædre

- Man skal stadig holde øje, for nogle af de større bolde kan veje 125 kilo og rulle ret hurtigt, siger han ifølge engelske Metro.

Men den vigtigste pointe er, at tyrene ikke længere lider overlast. Og det sætter man stor pris på hos Anima.

- Det er en dejlig nyhed, siger Joh Vinding til Mx.dk.

- Jeg synes, det er rigtig fantastisk, og jeg tror, der er mange, der ikke tænker over, at de sttøtter tyrefægtning ved det her. Der er så mange andre måder, man kan lave manddomsprøver på, siger han.

De lokale lader da også til at tage godt imod det nye tiltag.

- Det var en tradition, men den var døende. Folk havde ikke længere lyst til at se skræmte dyr løbe for deres liv. Mange af dyrene blev såret eller traumatiseret, og det var ikke fair for dem, siger en lokal.

Efter kritik: Nu bandlyser Brd. Price foie gras
Efter kritik: Nu bandlyser Brd. Price foie gras

Tyreløb foregår stadig i store dele af Spanien. Det største i byen Pamplona, hvor der næsten hvert år er adskillige deltagere, der kommer svært til skade.

Se i videoen i toppen af artiklen, hvordan den nye type 'tyreløb' finder sted.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Schmeichel hylder Superliga-klub for...
bt.dk
Bilist kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx