Af Katrine Frederikke Wandrup - 23/06-17 09:06

Prins Harry åbner op om livet som prins og den svære tid efter Dianas dødPrins Harry åbner op om livet som prins og den svære tid efter Dianas død

storybild

Prins Harry. Foto: POOL

Som royal er du født til dine privilegier, og selvom det åbner nogle døre, som er lukkede for alle andre, så drømmer royale ikke om at blive konger eller dronninger. Det er derimod en pligt, som de påtager sig.

Det fortæller britiske prins Harry i et stort og usædvanligt personligt interview med Newsweek.


For første gang offentligt: Prins Harry kysser med sin kendte skuespiller-kæreste
For første gang offentligt: Prins Harry kysser med sin kendte skuespiller-kæreste

»Vi er involverede i at modernisere det britiske monarki. Vi gør det ikke for os selv, men for folkets bedste… Er der nogen i den royale familie, der vil være konge eller dronning? Det tror jeg ikke, men vi bærer vores pligter på det rette tidspunkt,« siger prins Harry til mediet.

Flere britiske medier - heriblandt Express og Daily Mail - betegner udmeldingen for chokerende og ekstraordinær - heriblandt. I interviewet giver han et exceptionelt indblik i det særlige liv, han lever, og han husker også tilbage på den velnok sværeste tid: Hans mors frygtelige død og den efterfølgende begravelse. Knap 13 år gammel måtte han sige farvel til hende, og foran en hel verden gik han ved begravelsen bag kisten sammen med prins William, hertugen af Edinburgh og prins Charles. Noget, han mener, var hensynsløst overfor en så ung dreng, der lige havde mistet sin mor.

»Min mor var lige død, og jeg var nødt til at gå bag hendes kiste omgivet af tusinder af mennesker, der kiggede på mig, mens millioner gjorde det på tv. Jeg synes ikke, at noget barn under nogen omstændigheder burde blive bedt om at gøre det. Jeg tror ikke, at det ville ske i dag,« siger han.

Det fik ham til at lukke af i mange år og særligt i sine 20’ere skejede prinsen ud. Dog har han igen fundet sit fodfæste og er nu parat til at påtage sig de forpligtelser, han er født til, fortæller han.

Prins Harry er den yngste af prinsesse Diana og prins Charles' to børn. Den ældste, prins William, er nummer to i rækken som konge og vil højest sandsynligt efterfølge sin far. Begge brødre er ganske populære blandt den britiske befolkning.

En af de mange ting, prins Harry gerne vil for at opfylde sine pligter, er at trække monarkiet ind i det 21. århundrede, fortæller han. Sammen med prins William og hans hustru, hertuginde Kate, arbejder han på at vedligeholde og bekræfte den positive atmosfære, dronning Elizabeth har skabt igennem de sidste 60 år som regent.

Personligt ser prinsen det selv sådan, at han har nogle hovedopgaver, som det er hans pligt at opfylde. I interviewet fortæller han, at han først og fremmest vil viderebringe sin afdøde moders arv. Prinsesse Diana kæmpede blandt andet mod den stigmatisering, HIV og AIDS-smittede særligt oplevede i 1990’erne. Hun rørte for eksempel ved en HIV-smittet mand, hvilket var med til at ændre den offentlige attitude mod de smittede personer.

Det er den arv, Harry gerne vil løfte, siger han. I december var han på Barbados, hvor han blev testet for HIV foran en række fotografer. Derudover arbejder han aktivt på at støtte den aldrende dronning, som i dag er 91 år. Dronningen har stille og roligt uddelegeret flere og flere af sine opgaver til sine børnebørn, men Harry fortæller, at hun hele tiden er meget opmærksom på, at de kun vælger, hvad de har lyst til og tager så meget tid, de har brug for.

Prinsesse Diana med prins Harry i 1988. Foto: STRINGER

Stor smerte og sorg

Selvom prinsen har levet et liv med ekstraordinære privilegier, har han også måttet gennemgå alvorlig smerte gennem sine 32 år, fortæller han. Hans forældre havde det forfærdeligt sammen, og de endte med at blive separeret efter 11 år i et ægteskab, der lynhurtigt gik fra noget lavet af drømme til et mareridt fra helvede.

Prins Charles fandt sammen med sin elskerinde, Camilla Parker Bowles, som han havde set i mange år, og prinsesse Diana fik løbende forskellige kærester. Den sidste var Dodi Fayed, som var søn af Mohamed al-Fayed, den tidligere ejer af shoppingcenteret Harrods. Kæresten døde sammen med prinsessen i biluheldet i Paris.

Når prins Harry i interviewet bliver spurgt til sin familie, taler han gladelig om dronningen og sin mor. Lidt færre ord har han om sin storebror prins William og hans kone, hertuginde Kate, selvom han dog fortæller, at Kate er som den storesøster, han aldrig har haft, og at han ofte spiser sammen med parret. Om sin far og hans kone har han ingen ord.

Prins William og hertuginde Kate. Foto: MONEY SHARMA

LÆS OGSÅ: William og Kate besøger pårørende efter London-angreb

LÆS OGSÅ: Prins Harry bekræfter forholdet til skuespillerinde: Lad hende være i fred

LÆS OGSÅ: Ekspert: Derfor kan Prins Harry sagtens gifte sig med en amerikansk skuespiller

LÆS OGSÅ: Prins Harrys nye pige får Pornhub til at eksplodere

LÆS OGSÅ: Britiske medier: Prins Harry dater denne kendte skuespiller

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx