Af - 25/08-14 21:03

Hvalmassakre i Norge: Højeste antal drab i 20 årHvalmassakre i Norge: Højeste antal drab i 20 år

I Norge stiger antallet af hvalfangster, selv om efterspørgslen er faldene. 'Fornuften er stukket af', siger dyrevelfærdsorganisation.

storybild

Norge og Island er de eneste lande i verden, der åbent praktiserer kommerciel hvalfangst. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

I det meste af verden tager man afstand fra hvalfiskeri og forsøger at opretholde de truede bestande af mange arter. I mellemtiden har 729 hvaler i år måttet lade livet til fordel for kommerciel hvalfangst i Norge. Det er en stigning på 139 i forhold til 2013, og det er det højeste antal i over 20 år.

- Det har været en virkelig god sæson med meget godt vejr. 21 hvalfangerbåde har været i aktivitet, og de har fået en god fangst i år, siger regionsdirektør i Norges Råfisklag, Brita Rasmussen, til NRK.

Anklage: Japan dræber beskyttede vågehvaler
Anklage: Japan dræber beskyttede vågehvaler

Ikke siden 1993 er der blevet fanget så mange hvaler i Norge. Dengang lagde det internationale samfund pres på vores nordiske naboer for at få stoppet det høje antal drab, men nordmændene protesterede og har fortsat hvaljagten lige siden. Til stor frustration for dyreorganisationer verden over.

- Der er ikke nogen human måde at fange hvaler på. De lider forfærdeligt, når de bliver dræbt - hver enkelt hval bliver udsat for en langtrukken og smertefuld død, siger kampagneleder hos dyrevelfærdsorganisationen Anima, Joh Vinding, til mx.dk.

USA overvejer at straffe Island
USA overvejer at straffe Island

I de seneste år er der blevet fanget flere og flere hvaler på trods af, at efterspørgsel på hvalkød ikke er stigende - tværtimod.

- Det er alt sammen meget godt med en god fangst, men vi har udfordringer på markedet. Vi har fået mere kød i land, end vi formår at omsætte, og det er ikke en heldig situation, siger daglig leder ved fiskehandelen Hopen Fisk, Åge Eriksen, til NRK.

Hos Anima kalder man det stolthed, at nordmændene fortsætter hvaljagten selv om der ikke er mange, der vil købe kødet.

- Det er jo noget af det allerfarligste, når vi sætter tradition over sund fornuft. Norge er det rigeste land i verden, så det er ikke noget, de gør af nød. Men de har en ide om, at der ikke er nogen, der skal fortælle dem, hvad de ikke må. Fornuften er stukket af for Norge i det spørgsmål, siger Joh Vinding.

Kan blive udryddet: 100 elefanter dræbes hver dag
Kan blive udryddet: 100 elefanter dræbes hver dag

Norge er sammen med Island de eneste lande i verden, der stadig praktiserer kommerciel hvalfangst. Japanerne fanger også mange hvaler, men her forklarer man, at det udelukkende er til ‘videnskabelige formål’ - trods en fangst på flere tusinde hvaler.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt Eriksen-show i sikker sejr!...
bt.dk
Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx