23/09-13 06:30; Opdateret: 23/09-13 07:16

Frau Merkel i kæmpe triumf ved tysk valggyserFrau Merkel i kæmpe triumf ved tysk valggyser

Angela Merkel og CDU vinder storsejr ved det tyske forbundsdagsvalg, men må finde ny partner, nu da det liberale FDP for første gang ryger ud af parlamentet.

storybild

Angela Merkel har vundet en storsejr ved det tyske valg. Hendes parti CDU har fået 41,5 procent af stemmerne, og det betyder, at lovarbejdet i EU igen vil komme op i fart, mener den danske konservative politiker Bendt Bendtsen, der er med til Merkels valgfest. (Billede: AP Photo/dpa, Rainer Jensen)

Den normalt så beherskede Angela Merkel smiler over hele ansigtet, da hun søndag aften lader sig fejre i sit CDU-partis hovedkvarter i Berlin.

En lille time efter, at valglokalerne er lukket, bliver hun hyldet med Angie-tilråb af sine ellevilde tilhængere. For CDU-formanden har leveret et historisk resultat, som end ikke de mest optimistiske i den borgerlige lejr havde turdet håbe på.

For første gang siden 1994 har de kristelige demokrater knækket den magiske 40-procent grænse.

Ifølge de sene tv-prognoser får CDU og søsterpartiet CSU knap 42 procent af stemmerne, og selv om det ikke rækker til det absolutte flertal, som Merkel-tilhængere en overgang jublede over på valgaftenen, har kansleren leveret varen.

- Det er et fantastisk resultat, siger Tysklands første kvindelige forbundskansler, der efter 13 år som partiformand nyder sejren i fulde drag.

Da hendes regeringspartner gennem de seneste fire år, det liberale FDP, med cirka 4,7 procent af stemmerne for første gang er faldet for spærregrænsen, beder hun sine tilhængere afvente det endelige resultat.

- Det er for tidligt at sige, hvad vi kommer til at gøre, siger Merkel, der dog tilføjer, at "vi allerede i dag kan fejre, for vi har gjort det super".

I partilederrunden senere på aftenen undlader den 59-årige Merkel at smile alt for bredt.

Kansleren nøjes med at sige, at hun ikke vil kaste sig ud i spekulationer om, hvem hun nu vil danne regering med. Samtidig beklager hun, at FDP er røget ud af parlamentet.

Hendes hidtidige vicekansler og økonomiminister, FDP's partiformand Philipp Rösler, må søndag aften lide den tort end ikke at være inviteret med til partilederrunden på tv fire år efter, at partiet med 14,6 procent af stemmerne opnåede rekordstor opbakning.

- Det her er den bitreste, sørgeligste time i De Frie Demokraters historie, siger Rösler tidligere på aftenen, da det står klart, at en æra er slut.

Forbundsrepublikkens første præsident, Theodor Heuss, kom fra FDP, og partiet, hvis æresformand er den legendariske tidligere udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher, har ofte været tungen på vægtskålen i efterkrigstidens tyske politik.

Aftenens anden store taber er socialdemokraterne i SPD, som efter et katastrofalt valg i 2009 kun er gået minimalt frem til omkring 25,5 procent af stemmerne.

- Bolden ligger hos Merkel. Hun må finde sig et flertal, siger den socialdemokratiske kanslerkandidat Peer Steinbrück i partilederrunden.

Han råder sit parti til ikke at gå med i en stor koalition med Merkel, og flere andre ledende socialdemokrater undgår ligeledes at kaste sig i armene på valgets vinder.

I de sene tv-prognoser har oppositionen med SPD, De Grønne og venstrepartiet Die Linke, som begge står til cirka 8,5 procent, et minimalt flertal i den nyvalgte 18. forbundsdag.

Men Steinbrück afviser nok engang, at en rød-rød-grøn koalition kan komme på tale. Dermed anses en genoplivning af den store koalition, som Merkel også stod i spidsen for frem til 2009, som den mest sandsynlige udgang på den tyske valggyser.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stunt-ekspert om Jakob Oftebros...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx