Af Ritzau - 12/07-16 12:36; Opdateret: 12/07-16 16:01

EU tæller ned til bøder for stort budgetunderskudEU tæller ned til bøder for stort budgetunderskud

Både Spanien og Portugal har nu ti dage til at søge om, at bøder for stort budgetunderskud bliver nedsat.

storybild

Spanien og Portugal vil som de første lande få bøder, fordi de har større budgetunderskud, end EU-reglerne tillader. Men finansminister Peter Kazimir fra det slovakiske EU-formandskab forventer en "smart og intelligent" løsning. Her taler Peter Kazimir (til venstre) under et møde i Bruxelles med den fungerende spanske finansminister Luis de Guindos (til højre). I midten EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis. (Billede: Reuters/Francois Lenoir)

EU-Kommissionen skal inden for 20 dage komme med forslag til bøder til Spanien og Portugal for at have for store budgetunderskud.

Det er konsekvensen, efter at EU's økonomi- og finansministre på et møde tirsdag i Bruxelles formelt har afgjort, at ingen af landene har gjort nok for at følge tidligere henstillinger om at rette op.

Bøderne er som udgangspunkt på 0,2 procent af bruttonationalproduktet, men de kan blive nedsat og i givet fald ende på nul euro.

Det er første gang nogensinde, at EU-traktatens regler om at give bøder på grund af for store underskud bliver brugt.

Portugals budgetunderskud var sidste år på 4,4 procent af bruttonationalproduktet, og Spaniens underskud ventes i år at ende på 3,9 procent.

Men ifølge EU's vækst- og stabilitetspagt må et lands budgetunderskud højst være på tre procent af bruttonationalproduktet.

Både Spanien og Portugal kan nu inden for ti dage søge om at slippe så billigt som muligt ved samtidig at komme med klare løfter om at få deres budgetter på ret kurs igen.

Men som de første eurolande vil de nu rent teknisk få bøder - også selv om bøderne i givet fald måtte ende med at være på nul euro.

Finansminister Peter Kazimir fra det slovakiske EU-formandskab siger efter beslutningen, at "jeg er sikker på, at vi til sidst vil få et smart og intelligent resultat".

EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, siger, at kommissionen "har mulighed for at nedsætte bøderne, potentielt til nul".

- Vi må se, hvad de beder om, og hvad de vil forpligte sig til, siger Dombrovskis.

Spanien og Portugal risikerer også at miste støtte fra EU's strukturfonde fra næste år, fordi de ikke overholder de økonomiske spilleregler.

Men også her er der håb, hvis begge lande får rettet op på situationen, mener EU-Kommissionen.

- Der er tid for landene til at reagere og korrigere situationen, uden at de faktisk mister nogle penge, siger Valdis Dombrovskis.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder det "uundgåeligt, at Spanien og Portugal skal rette ind".

- Alt andet ville være ulogisk. Det ville sende et signal til markederne, økonomiske interessenter, ratingbureauer og så videre om, at vi ligesom har givet op i EU, hvis vi ikke engang overholder vores egne regler, siger Claus Hjort Frederiksen.

Formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, sagde tirsdag ved ankomsten til mødet, at bødernes størrelse afhænger meget af, hvad Spanien og Portugal nu lover at gøre.

- Det bliver forhåbentlig en offensiv reaktion, hvor de fortæller, hvad de vil gøre for at håndtere problemerne, i stedet for en defensiv reaktion, sagde Dijsselbloem.

- Og hvis det er en god og offensiv tilgang, er jeg sikker på, at det vil hjælpe, når kommissionen bestemmer sanktionerne, sagde han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx