11/10-14 09:40

Norsk datatilsyn: Reel frygt efter Snapchat-hackingNorsk datatilsyn: Reel frygt efter Snapchat-hacking

Efter hacking af det sociale medie Snapchat er der opstået frygt for billeders tilgængelighed på internettet.

storybild

Manden bag Snapchat, den bare 24-årige Evan Spiegel. (Billede: Polfoto)

Datatilsynet i Norge mener, at der er grund til bekymring, efter at op mod 200.000 private billeder og flere tusinde videoer - mange af dem intime - fra fotoappen Snapchat er lækket ud på internettet.

- Det sker hele tiden. Hvis man deler billeder, så må man næsten forvente, at de kommer på afveje, siger seniorrådgiver Vidar Sandland fra Norsk Senter for Informasjonssikring, Norsis, til den norske avis Dagbladet.

Ligger dine nøgenbilleder på nettet? 200.000 Snapchat-billeder hacket
Ligger dine nøgenbilleder på nettet? 200.000 Snapchat-billeder hacket

Med mobilappen Snapchat kan brugerne sende billeder til hinanden. De slettes automatisk efter op til 10 sekunder, men en række tredjepartsprogrammer har udviklet metoder til at lagre billederne.

Det er ikke Snapchat, der er hacket, men programmet Snapsave, som gør det muligt at gemme billederne. Norsis mener, at folk bør være bevidste om, hvad de tager billeder af og deler.

- Tag mor-testen. Er det billede, du har taget OK for din mor, så kan man trygt dele det. For der er ingen sikre måder at dele på. Det, du lægger op i skyen eller på internet, kan komme på afveje. Sikkerheden er ikke bedre end et brugernavn og et password, siger Vidar Sandland.

Ka-chiiing: Nu kommer der reklamer på Snapchat
Ka-chiiing: Nu kommer der reklamer på Snapchat

Han mener, at folk bør spørge sig selv, om det er smart at tage dette billede, og er det smart at dele det. Flere programmer som Snapsave og Snaphack gør det muligt for en modtager af en snapchatbesked at gemme billeder, uden at afsenderen véd det.

- Det skaber helt naturligt nok frygt, ofte berettiget. Folk ved ikke, om de er ramt, og det gør mange usikre, siger informationsdirektør Ove Skåra fra Datatilsynet til den statslige norske radio- og tv-kanal, NRK.

- Mange har måske sendt en snap til en ven og regner med, at det bare er vedkommende, der får mulighed for at se billedet. Men hvis denne billedtjeneste er hacket, er det ikke alene modtagerens samvittighed, som afgør om andre får mulighed for at se billederne, forklarer Skåra.

Museer støver deres image af på Snapchat
Museer støver deres image af på Snapchat

En stor del af billederne kommer fra Skandinavien, og norske Dagbladet skriver, at flere nordmænd er ramt af lækagen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx