Af - 13/12-16 17:51

82 civile henrettet - heriblandt kvinder og børn82 civile henrettet - heriblandt kvinder og børn

Assad-loyale styrker beskyldes for at begå henrettelser på civile i Aleppo. Grusomme billeder af døde kvinder og børn flyder over på sociale medier, hvor desperate syrere kalder på omverdens hjælp.

storybild

Efter flere ugers voldsomme kampe er store dele af Aleppo lagt i ruiner. (Billede: George Ourfalian)

Ifølge FN er 82 civile - heriblandt 11 kvinder og 13 børn - tirsdag blevet henrettet, da styrker loyale til det syriske regime og præsident, Bashar al-Assad, forsøgte at få kontrol over den sidste oprørskontrollerede del af Aleppo.

Lokale medier og frivillige nødhjælpsgrupper rapporterede om grusomme scener, hvor børn blev sat op på række og skudt en efter en.

Samuelsen: Kynisk og ubehageligt spil er i gang om Syrien
Samuelsen: Kynisk og ubehageligt spil er i gang om Syrien

Under #SaveAleppo på Twitter forsøgte desperate syrere - imens kampene foregik - med hjerteskærende nødråb at kalde på omverdens hjælp, og flere postede grusomme billeder, der viste lig i gaderne, sønderbombede bygninger og småbørn med hovedet sprængt halvt væk.

Sønderbombede gader i Aleppo vidner om voldsomme kampe. Foto: Scanpix

- Det er vanvittigt bekymrende, det der sker i Aleppo lige nu. Både for vores partnere, som har mindst 300 humanitære medarbejdere dernede og for de mange børn og civile, som lige nu er fanget i det uhyggelige blodbad, siger generalsekretær i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm, som kalder uhyrlighederne for et skamfyldt punktum for civilbefolkningen:

- Det vi oplever i disse dage tegner desværre til at blive et blodigt og brutalt punktum for civilbefolkningen i Aleppo. Et punktum, som i mange år frem vil stå som en skamstøtte over et barbari, som det internationale samfund lod krigens stridende parter udfolde, siger Jonas Keiding Lindholm.

I strid med menneskerettighederne
Ifølge seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, Peter Vedel Kessing, er det klart i strid med de gældende regler for krigsførelse, hvis uskyldige, civile er blevet henrettet:

- Civilie må, såfremt de ikke deltager i krigshandlinger eller befinder sig i områder med vigtige militære mål, under ingen omstændigheder angribes. At de er pårørende til soldater er ikke begrundelse nok. Og viser det sig, at der er tale om systematiske og meget grelle forbrydelser, kan det vise sig at være forbrydelser mod menneskeheden, siger Peter Vedel Kessing.

Militærforsker om Aleppos fald: Krigen er langtfra slut
Militærforsker om Aleppos fald: Krigen er langtfra slut

Ifølge Red Barnet har man som verdenssamfund de seneste 20 år forsøgt på at stå sammen om at respektere menneskerettigheder, krigens regler, beskytte civilbefolkningen og give plads til hjælpeorganisationer. Med krigen i Syrien ser dette dog ud til at være slut:

Foto: Scanpix

- Vi må konstatere, at æraen, hvor den humanitære patos har fyldt meget de senere år nu har tabt til brutalitet, ekstrem nationalisme og krigsførelse, som betyder, at civile nedslagtes og udsultes, og hjælpearbejdere bombes og beskydes, siger Jonas Keiding Lindholm og understreger, at der lige nu hersker en, det han kalder en 'folkeretsligt free warzone', hvor alt synes tilladt:

- Ingen regler gælder, og derfor ser det virkelig sort ud i forhold til at hjælpe den tilbagværende befolkning i Aleppo med beskyttelse eller til at evakuere byen i sikkerhed.

Rusland anklager USA for manglende samarbejde i Syrien
Rusland anklager USA for manglende samarbejde i Syrien

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stunt-ekspert om Jakob Oftebros...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx