Af - 27/03-16 12:35

Disse personlighedstræk går igen hos den utro partnerDisse personlighedstræk går igen hos den utro partner

En psykolog forklarer, hvem der er mest tilbøjelig til utroskab

Bildstrecke im Grossformat »
Nydelseshormonet, som dopamin bliver kaldt, udskilles, når vi spiser, har sex eller tager stoffer. Hormonet er afgørende for, om en person kan finde på at være utro eller ej. Halvdelen af folk, der har den lange variant af dopaminreceptoren, har været deres partner utro. Til sammenligning har under en fjerdedel af de, der har den korte variant, været utro. Det kan derfor påvises videnskabeligt, at der genetisk kan være forskel på, hvem der er tilbøjelig til at være utro. Denne tilbøjelighed kan altså være medfødt. Mænd, der tjener flere penge end deres partner, har større tilbøjelighed til at være utro. Omvendt har hjemmegående mænd med arbejdende partnere større tendens til at være utro. Hvis begge tjener omtrent lige meget, er der dog mindre sandsynlighed for, at én af parterne er utro. Kendt som et af kærlighedshormonerne, da udskillelsen af dette påvirker tillid, empati og sociale forhold. Forskere har gennem studier fundet ud af, at dyr, der naturligt har flere partnere, oftere holder sig til én partner, hvis de får sprøjtet vasopressin ind i kroppen. Dette er igen et videnskabeligt bevis på, at tilbøjeligheden til utroskab påvirkes af gener. I tilbøjeligheden til utroskab spiller følelser (selvfølgelig) en stor rolle. Uafklarede problemer, skeletter i skabet og at have det underligt med nærvær er emotionelle problematikker, der kan have indflydelse på, hvorvidt en person kommer til at være utro eller ej. Der kan derfor være større sandsynlighed for, at en person, der har været sin partner utro før, kan være det igen.

Bladr gennem galleriet og læs de forskellige faktorer, der har betydning for, om der sker utroskab.

Kig godt på din partner. Er han eller hun uskyldig som et påskelam eller fuld af dårlig samvittighed som Judas efter sit forræderiske kys?

Tanken om utroskab kan skabe splid i de fleste parforhold, men der er desværre ikke noget facit på, hvilken type partner, man skal gå uden om, hvis man vil undgå utroskab.

For selvom der er enkelte karaktertræk, der er mere faretruende end andre, så handler meget om omstændighederne, forklarer psykolog Peder Kjøs til norske side2.

- Ofte handler det om at have muligheden for at gøre det og slippe afsted med det. Men der er nogle, der ikke gør det, selvom de har muligheden. Jeg tror meget, det afhænger af, hvordan man har det i forholdet, siger han og udpeger dog et par personlighedstræk, der bør alarmere partneren.

3 ud af 4 utro kan ikke lide at kysse deres faste partner under sex
3 ud af 4 utro kan ikke lide at kysse deres faste partner under sex

- De notorisk utro er ofte impulsive og kun lidt samvittighedsfulde. Hvis du selv er samvittighedsfuld og kun en smule impulsiv, så vælg en partner, der også er det. Så er risikoen for utroskab mindre.

Dermed skrotter psykologen det gamle talemåde ‘en gang utro, altid utro.’

- Der er rigtig mange, der kan være utro en eller to gange uden at være utro altid, siger han og fortsætter:

- Men der er dem, der er utro igen og igen, og så er det noget andet. Måske kan man sige "tre gange utro, altid utro"?

Er din partner utro? Her er faresignalerne
Er din partner utro? Her er faresignalerne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Grand Prix-legenden Lys Assia er død
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx