Af Ritzau - 02/11-16 16:17; Opdateret: 02/11-16 17:07

Sydafrikansk rapport om korruption afslører mulige lovbrudSydafrikansk rapport om korruption afslører mulige lovbrud

Statslig vagthund opfordrer til, at kommission skal undersøge mulige lovbrud i præsident Jacob Zumas regering.

storybild

Tusindvis af sydafrikanere demonstrerede onsdag mod landets præsident, Jacob Zuma. Han er mistænkt for korruption. (Billede: Reuters/Mike Hutchings)

I en rapport imødeset med spænding anbefaler en sydafrikansk korruptionsvagthund at nedsætte en undersøgelseskommission, som skal granske formodede kriminelle handlinger i toppen af landets regering.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Rapporten har undersøgt beskyldninger om korruption rettet mod Sydafrikas omstridte præsident, Jacob Zuma. Han er blandt andet mistænkt for at have ladet sig påvirke politisk af en rig familie.

Kommissionen skal nedsættes inden for 30 dage, lyder anbefalingen i den 355 sider lange rapport. Konklusionerne fra arbejdet vil skulle fremlægges over for præsidenten inden for 180 dage, skriver Reuters.

Jacob Zuma har tidligere forsøgt at stoppe offentliggørelsen af korruptionsrapporten. Men onsdag droppede han den kamp. Bagefter krævede en dommer den offentliggjort.

I rapporten har en statslig vagthund undersøgt, om Zuma har ladet den rige indiske Gupta-familie få indflydelse på sin politik. Blandt andet er præsidenten beskyldt for at have ladet familien udpege flere ministre i Sydafrikas regering.

Ifølge rapporten er der beviser på, at David van Rooyen besøgte Gupta-familien, dagen før han blev udnævnt som sydafrikansk finansminister. Det skriver AFP.

Van Rooyen blev fjernet fra posten efter blot fire dage. I løbet af den tid dykkede landets finansmarkeder voldsomt.

Den seneste tid er Zumas popularitet dalet betragteligt. Blandt andet på grund af korruptionsanklagerne, men også på grund af landets skrantende økonomi.

Onsdag var tusindvis af demonstranter samlet i Sydafrikas hovedstad, Pretoria, for at protestere mod landets regering og kræve Zumas afgang.

Ifølge nyhedsbureauet dpa brugte sikkerhedsstyrker vandkanoner og gummikugler for at opløse menneskemængderne.

Zumas regerende ANC-parti har sagt, at det først vil kommentere rapportens konklusioner torsdag.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anklager kræver livstid til Fehår
bt.dk
Politiet hylder ærlig mand: 'Hvis...
bt.dk
Tætte venner klar til at hjælpe...
bt.dk
Han kom alene tilbage fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx