19/02-14 21:47

Obama sender løftet pegefinger til UkraineObama sender løftet pegefinger til Ukraine

USA's præsident siger, at militæret ikke må blande sig i volden i Ukraine, som han også kraftigt fordømmer.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

I de stærkest mulige vendinger fordømmer USA's præsident Barack Obama volden i Ukraine. Samtidig advarer han om, at det vil få konsekvenser, hvis situationen fortsætter i det uroplagede land, og hvis folk "går over grænsen".

Udmeldingen kommer onsdag aften dansk tid forud for et møde mellem præsident Obama og den mexicanske præsident Enrique Pena Nieto.

Uroligheder optrappes i Ukraine – over 20 dræbt
Uroligheder optrappes i Ukraine – over 20 dræbt

Obama tilføjer, at ukrainsk militær ikke bør blande sig i urolighederne. Han mener, at en fredelig løsning stadig er mulig.

- Vi vil holde nøje øje med situationen og erkender, sammen med vores europæiske partnere og det internationale samfund, at det vil få konsekvenser, hvis folk træder over stregen.

Foruroliget Lidegaard fordømmer brug af vold i Ukraine
Foruroliget Lidegaard fordømmer brug af vold i Ukraine

- Og det inkluderer, hvis det ukrainske militær blander sig i hvad, der bør være problemer, der kan løses af civile, siger den amerikanske præsident.

Obama understreger dog, at det også forventes, at demonstranterne forbliver fredelige i kølvandet på tirsdagens blodige sammenstød. Det skal regeringen være med til at sikre.

Ni meldes dræbt under ny voldsom ballade i Kijev
Ni meldes dræbt under ny voldsom ballade i Kijev

- Vi holder den ukrainske regering hovedansvarlig for at sikre, at landet beskæftiger sig med fredelige demonstranter på en hensigtsmæssig måde, og at det ukrainske folk er i stand til at samles og tale frit uden frygt for undertrykkelse, siger han.

Urolighederne i hovedstaden Kijev eskalerede voldsomt tirsdag aften, da demonstranter, der kræver Janukovitj' afgang, genbesatte byens rådhus.

Kampklædt politi svarede igen og stormede protestlejrene på Uafhængighedspladsen, hvor demonstranter kastede brandbomber, skød med fyrværkeri og kastede sten mod politiet. Mindst 25 personer meldes dræbt og over 500 er såret.

- Jeg vil gøre det meget klart, mens vi arbejder os igennem de kommende dage i Ukraine, at vi vil holde skarpt øje, og at vi forventer, at den ukrainske regering vil vise tilbageholdenhed og ikke vil ty til vold i forbindelse med fredelige demonstrationer, slutter Obama.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tv-kanal relancerer ikonisk tv-program
bt.dk
Her får du fritidshuse med havudsigt...
bt.dk
Uheld giver lang kø på motorvej
bt.dk
Danskere satser stort: Vil gøre...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx