Af Fie West Madsen - 24/07-17 20:54

Ni-årig forbavser lægerne: Vi ved ikke, hvad der sker med det barn Ni-årig forbavser lægerne: Vi ved ikke, hvad der sker med det barn

Et i dag ni-årigt barn fra Sydafrika blev født med HIV,  men har gået gennem det meste af sit liv uden behandling og er nu virusfri.

storybild

Et sydafrikansk barn blev født med HIV i 2007, men er nu fri for virussen efter otte og et halvt år uden behandling.

Det skriver flere internationale medier, herunder BBC.

Barnet, hvis identitet er beskyttet, fik HIV-virus fra sin moder og havde en høj koncentration af HIV ved fødslen i 2007. Som en del af et klinisk forsøg blev barnet sat på en såkaldt antiretroviral behandling, der hæmmer virussen i at vokse, ni uger efter fødslen. Efter 40 uger med behandling kunne man ikke længere spore HIV, og behandlingen blev stoppet.

Siden er otte og et halvt år gået uden behandling for HIV, og i dag er det ni-årige barn altså stadig virusfrit.

Resultaterne er ulig noget, man før har set, og derfor mener forskere nu, at erfaringerne fra det ni-årige barns behandling potentielt kan bruges til at hjælpe andre patienter.

Forskerne ved dog ikke, præcis hvad der gjorde udslaget for, at det sydafrikanske barn nu er virusfrit.

»Vi ved ikke rigtigt, hvad der er årsagen til, at dette barn har opnået remission (gradvis aftagen af sygdomssymptomer red.) - vi mener, at det er enten genetisk eller relateret til immunsystemet,« udtaler Dr. Avy Violari, der er pædiatrisk forskning ved Perinal HIV Research Unit i Johannesburg ifølge BBC.

Selvom der ikke længere er aktiv HIV-virus i barnets blod, har man dog stadig fundet virussen i det ni-årige barns immunceller, hvor HIV sagtens kan gemme sig latent for senere at bryde ud. Dermed er der altså stadig en risiko for, at barnet kan få brug for behandling senere i livet.

Lignende resultater er også set to gange tidligere, skriver The Independent.

Det drejer sig blandt andet om en fransk kvinde, som blev født med HIV, men ikke har fået behandling, siden hun var seks år. I dag er hun 20 år, og har uden medicinering ifølge mediet virussen under kontrol.

Derudover var en lille pige, der blev født i Mississippi i 2010 virusfri i 27 måneder uden medicin, efter hun havde modtaget behandling fra fødslen. Da pigen stoppede med medicineringen vendte virussen dog tilbage, men den kunne igen kontrolleres, da pigen genoptog behandlingen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forening raser mod 'Luksusfælden':...
bt.dk
Her er det nye portræt af kronprins...
bt.dk
For snurrende kameraer: Deltager i TV...
bt.dk
Lang kø: Flere biler impliceret i uheld
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx