Af Ritzau - 20/11-16 12:56

Ro i Yemen efter våbenhvile er trådt i kraftRo i Yemen efter våbenhvile er trådt i kraft

FN opfordrer til, at våbenhvile i Yemen forlænges med 72 timer. Kampe er stilnet af siden lørdag.

storybild

En mand står ved murbrokker ved et hus, der er blevet ødelagt under nylige kampe mellem houthi oprørere og regeringsstyrker. FN opfordrer til, at våbenhvile forlænges med 72 timer. (Billede: Reuters/Anees Mahyoub)

Efter en 48 timers våbenhvile er trådt i kraft i Yemen, er volden taget kraftigt af. En journalist fra det franske nyhedsbureau AFP siger, at der ikke har været luftangreb i den oprørskontrollerede hovedstad, siden våbenhvilen begyndte lørdag formiddag.

Også brændpunktet Taez i den sydvestlige del af landet er roligt, efter at der lørdag blev udkæmpet hårde kampe mellem regeringsstyrker og houthi-oprørere, som støttes af Iran.

En talsmand for militæret siger, at der har været begrænsede skudveksling i byen, hvor der for få dage siden blev dræbt og såret snesevis af mennesker.

Militæret, som er loyale over for præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi, kæmper mod houthi-oprørere og styrker, som er loyale over for landets tidligere præsident Ali Abdullah Saleh.

En saudiskledet koalition indledte i foråret 2015 angreb i Yemen til fordel for præsident Hadi, som i slutningen af 2014 blev tvunget på flugt af houthi-oprørerne.

En talsmand for den saudiarabisk koalition siger, at de iranskstøttede oprørere havde begået 180 krænkelser af våbenhvilen, da den havde været i kraft i 10 timer.

Våbenhvilen kom i stand, efter at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, mødtes med repræsentanter for oprørerne i Oman og opfordrede regeringen til også at forhandle.

Mellem 7000 og 10.000 mennesker er blevet dræbt i Yemen, og næsten 37.000 er blevet såret, siden koalitionen intervenerede i konflikten i marts sidste år, viser tal fra FN.

FN opfordrede søndag til, at våbenhvilen forlænges med 72 timer. Tre millioner er blevet fordrevet fra deres hjem, og langt flere er afhængige af nødhjælp for at få mad.

En våbenhvile trådte lørdag formiddag i kraft i Yemen, hvor der nu er øget håb om en fredsaftale mellem en saudiskledet koalition, der støtter Yemens regering, og iranskstøttede oprørere.

Houthi-oprørerne har sagt, at de er parate til at indstille kampene og slutte sig til en national enhedsregering.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Storstrejke kan ramme flytrafikken i...
bt.dk
Trumps valgkonsulenter afsløret med...
bt.dk
Kim Jong-Un kan nå Europa med sit nye...
bt.dk
Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx