Af Ritzau - 10/11-16 15:03; Opdateret: 10/11-16 15:59

Løkke: Europa må tage større ansvar for egne udfordringerLøkke: Europa må tage større ansvar for egne udfordringer

François Hollande og Løkke venter spændt på at finde ud af, hvilken politik USA's nye præsident vil føre.

storybild

Det amerikanske valg understreger, at Europa nu har et større ansvar for at finde løsninger på egne udfordringer, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen efter et besøg hos Frankrigs præsident, François Hollande. (Billede: Scanpix/Stephane De Sakutin)

Europa kommer til at tage et større ansvar for sine egne udfordringer efter præsidentvalget i USA.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag efter et besøg hos Frankrigs præsident, François Hollande, i Paris.

- Det amerikanske valg understreger - med den tone, der har været fra begge kandidater - at Europa har et større ansvar nu for at finde løsninger på vores egne udfordringer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger, at det blandt andet gælder i sikkerhedspolitik, hvor Danmark og de andre europæiske Nato-lande kommer til at bruge flere penge på forsvar.

Men det gælder også i forhold til at skabe vækst og flere job, mener han.

- Med et Storbritannien, der har forladt EU, og et amerikansk valg med en undertone af, at man ikke ser positivt på frihandel, så kommer vi i højere grad til selv at skulle skabe vores egen vækst og velstand, siger han.

François Hollande er ligesom Løkke spændt på at finde ud af, hvilken politik USA's næste præsident, Donald Trump, vil føre.

- Den europæiske interesse er først og fremmest at være i sikkerhed, siger Hollande.

- Beslutningen i USA betyder, at vi i de kommende måneder får ansvar for at gøre noget, siger han.

François Hollande peger samtidig på, at Europa skal have afklaret, hvad valget af Trump betyder for de økonomiske og handelsmæssige forbindelser med USA.

Han vil også have afklaret, om valget får konsekvenser for den internationale klimaaftale, der blev vedtaget i Paris sidste år, og som netop er trådt i kraft. Den har Donald Trump truet med at trække USA ud af.

Donald Trump har i valgkampen også truet med ikke at forsvare Nato-lande, der bruger for lidt på forsvaret. Han ventes ligeledes at lægge TTIP-frihandelsaftalen død.

Løkke har ved mødet fortalt Hollande om det danske ønske om at blive i det europæiske politisamarbejde, Europol.

- Jeg møder lydhørhed, siger den danske statsminister og tilføjer, at løsningen på det problem skal findes i Bruxelles.

Lars Løkke Rasmussens besøg i Paris finder sted umiddelbart før årsdagen for det blodige angreb, der kostede 130 mennesker livet.

- Vi står sammen om at bekæmpe terror og ekstremisme, siger Løkke.

- Vi kan desværre ikke garantere vores borgere, at nye angreb aldrig vil finde sted. Men vi vil gøre vores yderste for at minimere risikoen, siger han.

Statsministeren har torsdag i Paris også besøgt det franske politis krisecenter, der blandt andet styrede indsatsen under sidste års angreb.

Han har desuden lagt blomster på Place de la Republique for ofrene.

Sammen med Frankrigs ambassadør i Danmark, François Zimeray, og den tidligere Charlie Hebdo-journalist, Patrick Pelloux, der overlevede angrebet på det satiriske blad i januar 2015, holdt han her et minuts stilhed.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx