05/12-15 10:23

FN øger fokus på undertrykkelse i NordkoreaFN øger fokus på undertrykkelse i Nordkorea

Trods modstand fra Kina skal Sikkerhedsrådet i FN drøfte krænkelser af menneskerettighederne i Nordkorea.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

FN's Sikkerhedsråd skal for anden gang diskutere krænkelser af menneskerettighederne i Nordkorea, selv om Kina har forsøgt at forhindre det, oplyser diplomater i FN-bygningen i New York.

Et flertal bestående af ni lande har udmanøvreret Kinas forsøg på at få blokeret for, at emnet bliver taget op, hedder det ifølge diplomater.

LÆS OGSÅ: Nordkorea har nu indført ny tidszone

Sidste år diskuterede Sikkerhedsrådet overgrebene for første gang trods Kinas modstand.

- Vi mener, at det har afgørende betydning for Sikkerhedsrådet, at det bliver ved med at kaste lys over overgrebene i Nordkorea, og at vi taler regelmæssigt om menneskerettighedssituationen i landet, sagde USA's FN-ambassadør, Samantha Power tidligere på ugen.

Ifølge planerne skal diskussionerne om Nordkorea finde sted ved Sikkerhedsrådets kommende møde på torsdag.

LÆS OGSÅ: Korea-ekspert: Beskydninger optrapper koldkrigstilstand

LÆS OGSÅ: Nordkorea og Sydkorea indgår aftale: Slut med konflikt

FN-rapporter har fremsat beskyldninger om, at Nordkorea begår krænkelser af menneskerettighederne, der bringer tanken hen på nazisternes grusomheder under Anden Verdenskrig.

- Sidste år i december samledes Sikkerhedsrådet for første gang i historien for at diskutere menneskerettighedskrænkelser i Nordkorea, siger Hagar Chemali, som er talskvinde for USA's mission ved FN.

- I dag har Chile, Frankrig, Jordan, Litauen, Malaysia, New Zealand, Spanien, Storbritannien og USA anmodet om endnu et møde i Sikkerhedsrådet for at undersøge forholdene i Nordkorea og deres betydning for den internationale fred og sikkerhed, tilføjer Chemali.

KInas FN-ambassadør siger, at "det er en dårlig idé" at tage situationen i Nordkorea op i Sikkerhedsrådet. Han siger, at Sikkerhedsrådet "ikke handler om menneskerettigheder."

LÆS OGSÅ: Nordkorea blærer sig med internetrum, men kan du se, hvad der mangler?

LÆS OGSÅ: Nordkoreas kommunistparti holder første kongres i 36 år

FN har åbnet et nyt kontor i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, for at undersøge de mange rapporter om undertrykkelse af menneskerettighederne i Nordkorea.

- Mindre end 80 kilometer herfra ligger en anden verden præget af ekstrem undertrykkelse og forarmelse, sagde Zeid Ra'ad Al-Hussein, FN's højkommissær for menneskerettigheder, ved åbningen af kontoret i Seoul, i sommer.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx