Af Ritzau - 05/12-16 02:38; Opdateret: 05/12-16 03:03

Kinesiske aviser: Taiwan-samtale viser Trumps uerfarenhedKinesiske aviser: Taiwan-samtale viser Trumps uerfarenhed

Samtalen mellem Trump og Taiwans præsident viser hans manglende erfaring med udenrigspolitik, skriver aviser.

storybild

Flere kinesiske aviser kritiserer i deres ledere mandag, at Donald Trump og Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, har talt i telefon sammen. (Billede: Scanpix/Staff)

Kinesiske statsmedier fortsætter mandag Kinas kritik af, USA's kommende præsident, Donald Trump, har talt i telefon med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen.

Således skriver både The China Daily og The Global Times i deres ledere, at samtalen mellem de to blot udstiller Trumps uerfarenhed.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Opkaldet synliggør udelukkende den manglende erfaring, der gør sig gældende for Trump og hans overgangshold i forbindelse med håndteringen af udenrigsanliggender, skriver The China Daily.

Trump skrev i weekenden på Twitter, at det var præsident Tsai, der havde ringet til ham. Hun ville lykønske ham med valgsejren over demokraten Hillary Clinton.

De to havde en ti minutter lang samtale.

Det er første gang i årtier, at en kommende amerikansk præsident eller præsident har talt i telefon med en leder i Taiwan.

Ifølge den kinesiske regering er Taiwan en uadskillelig del af Kina, og samtalen ses derfor som et brud på en aftale mellem USA og Kina om ikke at behandle Taiwan, som om det var et selvstændigt land.

- Trump har ingen diplomatisk erfaring og er uvidende om konsekvenserne af at begynde at pille ved de kinesisk-amerikanske relationer, skriver The Global Times i sin leder.

- Det er sikkert, at Trump ikke ønsker et opgør med Kina. Det er ikke hans ambition, og det er heller ikke blandt de løfter, han har givet vælgerne, tilføjes det.

Kinas udenrigsministerium har protesteret officielt til "den relevante part" i USA over, at den kommende amerikanske præsident bryder med et afgørende princip i forholdet mellem de to store lande.

Ud fra ordlyden at dømme blev protesten sendt direkte til Trump og ikke til den nuværende Obama-regering.

- Princippet om ét Kina er det politiske grundlag for forholdet mellem Kina og USA, mindede det kinesiske styre om.

USA anerkendte i 1979 princippet om "ét Kina" og fratog dengang Taiwan retten til at tale på vegne af hele Kina. USA har dog stadig tætte handelsmæssige og militære forbindelser til Taiwan.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Kæmp eller tilslut dig': Danske...
bt.dk
Se billedet: Prins Nikolai er på...
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Advarsel, voldsomme billeder: Jørn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx