Af Lars Dinesen - 29/03-15 17:31

Den Arabiske Liga vil reducere Irans indflydelseDen Arabiske Liga vil reducere Irans indflydelse

Den fælles hær, som arabiske ledere er blevet enige om at danne, er ifølge analytiker en magtkamp mod Iran.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/Uncredited)

Den Arabiske Liga har under et møde i Sharm el-Sheikh i Egypten aftalt at skabe en regional militær styrke, der skal bekæmpe krisen i Yemen og truslen fra jihadister, der kæmper i Irak, Syrien og Libyen.

Men ifølge sikkerhedspolitisk analytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Nordby er etableringen af en fællesstyrke en del af en større magtkamp mellem landene i Den Arabiske Liga og Iran, der ikke er medlem af ligaen.

- Det er et spil omkring, hvem der egentligt skal bestemme i området. Ved at gøre det her, så forsøger man at reducere Iransk indflydelse i regionen, siger Johannes Nordby.

En 10 nationer stor saudiarabisk ledet koalition står allerede bag luftangreb mod houthi-oprørsgruppen i Yemen, hvor oprørerne har overtaget store dele af hovedstaden Sanaa og bevæger sig mod havnebyen Aden.

Muslimer over hele verden fordømmer massakre i Paris
Muslimer over hele verden fordømmer massakre i Paris

Konflikten i Yemen anses af mange for at være en sekterisk konflikt mellem de fortrinsvis sunniarabiske nationer og shiamuslimske Iran, hvor blandt andet Yemens nuværende præsident, Abd Rabbuh Hadi, offentligt har anklaget houthierne for at være Irans lakajer.

- Styrken vil intervenere og bekæmpe trusler mod sikkerhed og fred i ethvert medlemsland på ønske fra de relevante lande, hedder det blandt andet i udkastet.

Ud over problemerne i Yemen, skal den fælles hær også kunne sættes ind i Libyen, Syrien og Irak, hvor volden og de sekteriske udfordringer for øjeblikket synes uoverstigelige.

Khader advarer om Danmarks flirt med Iran
Khader advarer om Danmarks flirt med Iran

Det er ikke første gang, at de arabiske lande tager initiativ til en fælles styrke, men tidligere politiske aftaler i den retning er endt uden egentlig resultat, da splittelserne mellem de arabiske lande tilsyneladende har været for store.

Det bliver frivilligt for medlemmerne, om de ønsker at bidrage til styrken.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Den Arabiske Liga vil bekæmpe Islamisk Stat militært

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kræver VM udsat: Fodboldstjerne...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Folkeskoleelev slår dansk fodboldrekord
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx