Af - 08/01-16 11:14

Tvangstanker får hende til at lægge make-up i timevisTvangstanker får hende til at lægge make-up i timevis

Raija på 19 vil være perfekt. Så meget at makeup-ritualet er blevet til regulære tvangstanker.

Bildstrecke im Grossformat »

Se flere billeder af den 'uperfekte' nordmand.

Hun bruger normalt halvanden time på at lægge sin makeup hver morgen, før hun tager på arbejde. Det betyder, at hun skal op mindst to timer før, hun skal møde.

- Man bliver slidt og træt af at sidde der en time, og så er du ikke tilfreds og må begynde forfra. Hvis ikke jeg er tilfreds, tager jeg alt af og prøver igen. Det slider meget på mig. Jeg ville ønske, det ikke var sådan, men sådan er det bare blevet.

Vind eksklusive skønhedsprodukter fra Origins
Vind eksklusive skønhedsprodukter fra Origins

For 19-årige norske Raija er det at sminke sig blevet en tvangstanke. I den norske serie Sykt Perfekt (Sygt Perfekt, red.) på norsk TV 2 fortæller hun og seks andre piger, hvordan det er at være ung i dag, og hvordan de har det med sig selv.

– Uden makeup føler jeg mig ikke som mig selv. Jeg har altid makeup på, lige meget hvad. Selv om jeg er alene hjemme hele dagen, vil jeg have makeup på. Jeg må have min maske på, fortæller Raija.

Den 19-årige nordmand bor i Oslo og er frisørlærling. Makeup-ritualet startede som en hobby for hende, men nu sminker hun sig ikke bare, fordi hun synes det er pænt, nu kan hun slet ikke lade være.

Spice Girls 'teaser': Genforening i 2016
Spice Girls 'teaser': Genforening i 2016

Næseoperation
Disse 'tvangstanker' har ødelagt makeup for hende. I dag synes hun ikke, det er flot, når hun føler sig tvunget til at lægge den. Og udover fylde i læberne, spraytan og kunstige vipper håber den unge kvinde at kunne få lavet en næseoperation.

Det handler i bund og grund om en fundamental usikkerhed på sig. Og specielt næsen har altid vakt problemer for hende, når hun har kigget sig i spejlet.

- Jeg har bygget mig et uopnåeligt mål. Jeg bliver aldrig tilfreds (...) Jeg har altid haft komplekser med min næse - så længe jeg kan huske. Det har altid været det, som har slidt mest på mig. Jeg har følt, at den ikke er proportionel med med mit ansigt. Egentlig tror jeg, at jeg vil lade mig operere bare for at gøre det. Desværre. For at blive så smuk, som jeg kan blive. Jeg tænker, at jeg ikke er god nok, som jeg er nu, siger Raija.

Eksperter: Mænd er ligeglade med, om deres kærester har makeup på
Eksperter: Mænd er ligeglade med, om deres kærester har makeup på

Sociale medier har del af skylden
Raija mener, de sociale medier får unge piger til at bestræbe sig på at være perfekte. Hvis der ikke findes disse platform, ville hun ikke være så opsat på at 'være perfekt'.

- Selvfølgelig tænker jeg på, hvordan jeg ser ud på gaden, men det er de sociale medier, som har størst indvirkning på mig. Jeg er meget glad for hår, makeup og fillers, og når jeg ser nogen, jeg mener er perfekte, får jeg det dårligt, siger Raija.

LÆS OGSÅ: 8-årig kendis-datter svarer tilbage på makeup-kritik: - Bland jer udenom!

LÆS OGSÅ: Ny app: Afslører problematisk kemi i din shampoo og læbestift

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx