Af Ritzau - 10/10-16 16:20

Forfattere vrede over at Nato-chef scorer kassen på bogForfattere vrede over at Nato-chef scorer kassen på bog

I Norge har det udløst harme, at Jens Stoltenberg angiveligt får mere i royalties for en bog end andre.

storybild

- Bare der kommer en kendis ind ad døren, så åbner de tegnebogen, siger den norske forfatter Sigmund Løvåsen om, at Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har fået en særligt god aftale om royalties på sin selvbiografi. (Billede: Scanpix/John Thys)

Natos generalsekretær har skrevet en bog, og den kommer han til at tjene mange penge på. Norske forfattere mener, at han kommer til at tjene for meget.

Gyldendal har givet Jens Stoltenberg, den tidligere socialdemokratiske statsminister i Norge, en ekstra god aftale med højere royalties end normalt.

Bogbranchen er undtaget konkurrencelovgivningen i Norge. Men aftalen mellem Stoltenberg og Gyldendal om selvbiografien "Min historie" kan undergrave den norske bogbranches særstilling, mener forfattere ifølge NRK.

Norske forlag har forhandlet aftaler med forfatterorganisationer, som regulerer størrelsen på royalties. Systemet skal sikre, at mindre kendte forfattere får samme sats som de mest populære.

Hele solidaritetstanken i den norske bogbranche forsvinder, mener forfatter Tom Egeland.

- Det er en farlig udvikling. Så ender det hurtigt med amerikanske tilstande, hvor de største forfattere får forhandlet aftaler på bekostning af de mindre kendte forfattere, siger han.

En anden forfatter, Sigmund Løvåsen, mener, at forlagene "lyver forfatterne lige op i ansigtet".

- Bare der kommer en kendis ind ad døren, så åbner de tegnebogen. På den måde undergraver de aftalen, som de ellers forsvarer, siger Løvåsen.

Hvis Stoltenbergs bog sælger 100.000 eksemplarer, vil Nato-chefen tjene 5,7 millioner norske kroner på en almindelig kontrakt på 15 procent.

Får han omkring 20 procent i royalties, tjener han 7,6 millioner norske kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Hverken Stoltenberg eller Gyldendal ønsker at kommentere sagen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx