06/03-14 16:07

Ukrainsk leder: Krim er og bliver ukrainskUkrainsk leder: Krim er og bliver ukrainsk

Den ukrainske leder vil gerne forhandle med Rusland - men militæret er også klar til at beskytte landet.

storybild

Den ukrainske leder, Arsenij Jatsenjuk, vil gerne forhandle med Rusland - men militæret er også klar til at beskytte landet. Her ses ham sammen med Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd. (Billede: Polfoto)

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, afviser på et pressemøde i Bruxelles kategorisk torsdagens skridt fra det prorussiske parlament på Krim om at udskrive en folkeafstemning om at søge optagelse i Rusland.

- Denne såkaldte folkeafstemning har overhovedet intet juridisk grundlag. Vi opfordrer derfor den russiske regering til ikke at støtte dem, der støtter separatisme i Ukraine.

Bevæbnede styrker på Krim blokerer for observatørhold
Bevæbnede styrker på Krim blokerer for observatørhold

- Krim var, er og forbliver en integreret del af Ukraine, siger Jatsenjuk efter et møde med EU's stats- og regeringsledere i Bruxelles.

Jatsenjuk insisterer på, at han ønsker en fredelig løsning på konflikten i Ukraine, og han opfordrer Rusland til at trække sine soldater tilbage til kasernerne og komme til forhandlingsbordet.

Bevæbnede styrker på Krim blokerer for observatørhold
Bevæbnede styrker på Krim blokerer for observatørhold

- Det virker som om, Rusland tøver med at forhandle for at stabilisere situationen. Det gør vi ikke, siger Jatsenjuk. Han håber stadig, det lader sig gøre at finde, hvad han kalder "en afkørsel" fra den aktuelle situation.

- Vi er på vej ind i noget værre rod, og det er russerne, der har ansvaret for det. Vi forsøger at etablere kontakt på regeringsniveau.

- Vi er ikke en antirussisk regering, vi er en proukrainsk regering, og vi vil ikke foretage os noget, der destabiliserer Ukraine.

Clinton: Rusland bruger samme taktik som Hitler
Clinton: Rusland bruger samme taktik som Hitler

- Hvis de er klar til at tale, er vi klar. Det har vi gjort meget klart, siger Jatsenjuk og peger på muligheden af at etablere en international kontaktgruppe som "et første skridt på vej mod at stabilisere situationen".

Den midlertidige regeringsleder roser samtidig det ukrainske militær for hidtil at have forholdt sig i ro. Men han vil ikke garantere, at det kan blive ved.

- Vi er klar til at beskytte vores land.

- Vi er flere gange blevet provokeret til at bruge militær vold, men vi har holdt os fra det. Men hvis der sker en videre optrapning og militær intervention af ukrainsk territorium, vil vi handle i henhold til vores love og forfatning, siger Jatsenjuk.

Samlet lokalparlament: Krim skal være russisk
Samlet lokalparlament: Krim skal være russisk

Premierministeren siger også, at Ukraine er klar til at skrive under på den allerede færdigforhandlede associerings- og frihandelsaftale med EU "så snart som muligt".

Og han takker på forhånd for den store økonomiske hjælpepakke, EU-lederne ventes at godkende på deres topmøde.

LÆS OGSÅ: Thorning: Vi skal holde hovedet koldt over for Rusland

LÆS OGSÅ: Det ukrainske flag går igen til tops i Donetsk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx