19/09-17 21:56

Der kan være flere orkaner på vej efter MariaDer kan være flere orkaner på vej efter Maria

Det er langt fra udelukket, at der er flere orkaner på vej, siger meteorolog. De vil i så fald være mildere.

storybild

Orkanen Irma var den første kategori 5-orkan i år, mens Maria, der også er en kategori 5-orkan, forventes at ramme De Amerikanske Jomfruøer onsdag morgen. Der kan være flere alvorlige orkaner på vej, mener meteorolog. Scanpix/Lionel Chamoiseau/arkiv

Christiansted. Flere voldsomme orkaner kan nå at hærge i Caribien, inden orkansæsonen ender i slutningen af oktober.

Det fortæller professor i meteorologi og klima ved Niels Bohr Instituttet Eigil Kaas.

Grunden til det er, at verdenshavene bliver varmet op som følge af klimaforandringer. Det giver gode vækstbetingelser for voldsomme orkaner, fortæller han.

- Det kan bestemt ikke udelukkes, at der kommer flere orkaner omkring Caribien i år, fordi havet er så varmt. Temperaturerne i havet er godt nok ved at falde, men der er stadig risiko for orkaner af kategori 3 og 4, siger han.

Orkaner inddeles i fem kategorier, hvor fem angiver de kraftigste. Alle orkaner fra kategori tre og opefter har vindhastigheder, der er ekstremt farlige for områderne, som de passerer hen over.

Det er meget specielt, at to orkaner af den mest voldsomme kategori rammer inden for samme sæson, mener Eigil Kaas.

- Det er helt sikkert et sjældent år, fordi der er kommet to kategori 5-orkaner i samme sæson. Det skyldes det usædvanligt varme hav, der giver energi til at drive orkanen, siger han.

De seneste uger har flere orkaner hærget. De to af kategori 5 er orkanerne Irma og Maria.

Orkanen Irma ramte blandt andet Bahamas, De Amerikanske Jomfruøer og Miami. Maria forventes at ramme De Amerikanske Jomfruøer onsdag morgen dansk tid, men ifølge de nuværende prognoser når den ikke til Miami.

Ifølge Eigil Kaas vil fremtiden byde på færre men værre orkaner.

- Meget tyder på, at vi fremover ikke vil opleve lige så mange orkaner, men de vil være kraftigere. De skader, der kommer, vil blive voldsommere, fordi orkanerne har mere styrke, siger han.

Det er estimeret, at orkanen Irma ødelagde 40 procent af bygningerne på den caribiske ø Sankt Thomas, mens Sankt Jan, der ligger ved siden af, fik ødelagt 80 procent af sine bygninger.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand fundet død i vandet ved slotspark
bt.dk
Bankernes nye boliglån: Billige, men...
bt.dk
Kvinde er faldet ud af vindue: Hendes...
bt.dk
Hemmelig plan: LA-minister står til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx