Af Marc Nicholas Thygesen - 15/06-15 11:08; Opdateret: 15/06-15 11:51

Rapport: Atommagter moderniserer deres arsenalerRapport: Atommagter moderniserer deres arsenaler

Antallet af atomvåben i verden falder, men USA og Rusland bruger mange ressourcer på at forbedre deres våben.

storybild

(Billede: Polfoto/Alexander Zemlianichenko)

Der bliver færre atomsprænghoveder i verden, men atommagterne bruger mange ressourcer på at modernisere deres arsenaler, skriver fredsforskningsinstituttet Sipri i sin årsrapport.

Rouhani: Atomaftale er et første vigtigt skridt
Rouhani: Atomaftale er et første vigtigt skridt

Antallet af atomsprænghoveder i verden er faldet fra 22.600 i 2010 til 15.850 i dag. Det er USA og Rusland, som har stået for det meste af denne reduktion.

Tovtrækkeri om atomprogram fortsætter efter søvnløs nat
Tovtrækkeri om atomprogram fortsætter efter søvnløs nat

Men de to lande har alligevel fortsat omkring 90 procent af verdens atomvåben, og "de har i flere år gennemført en storstilet modernisering af deres arsenal", fastslår instituttet.

- Til trods for en fornyet international interesse for prioriteringer af atomnedrustning tyder de igangværende moderniseringsprogrammer på, at ingen af atommagterne har planer om at give slip på deres atomarsenaler foreløbig, siger Shannon Kile fra Sipri.

USA har i dag 7260 atomsprænghoveder, hvilket er 40 færre end sidste år. Rusland har 7500 atomsprænghoveder, 500 færre end sidste år, hedder det i Sipris rapport.

Forsker om atomaftale: Det er aftalen, vi har ventet på
Forsker om atomaftale: Det er aftalen, vi har ventet på

USA har det største antal udplacerede sprænghoveder, hvilket er atomsprænghoveder monteret på raketter eller på baser med operative styrker. Tallet for USA er 2080, mens Rusland har udplaceret 1780 af dets atomsprænghoveder.

Blandt de øvrige syv lande, som har atomvåben til rådighed, er det Frankrig, som topper listen med 300 atomsprænghoveder, Storbritannien har 215.

Kina har ifølge Sipri 260 atomsprænghoveder, mens Pakistan har mellem 100 og 120. Indien har mellem 90 og 110, Israel 80 og Nordkorea mellem seks og otte.

Fire atommagter har ikke tilsluttet sig den internationale ikkespredningsaftale. Det er Indien, Pakistan, Israel og Nord-Korea.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx