Af Peter Astrup - 09/09-17 20:26; Opdateret: 09/09-17 22:03

Alle flygter fra orkanen, men danske Thomas bliver: frygter at alt bliver jævnet med jorden Alle flygter fra orkanen, men danske Thomas bliver: frygter at alt bliver jævnet med jorden

Lørdag aften dansk tid trådte udgangsforbuddet i Florida i kraft, hvor danske Thomas Rosenstand bor. Han er nu fange i sit eget hus, indtil et af de værste uvejr i nyere tid er drevet over.

storybild

Thomas Rosenstand med sin hustru. (Billede: Thomas Rosenstand)

»Vejret er ved at ændre sig dramatisk. Det blæser nu. Det er ikke på nogen måde dramatisk endnu, men en kraftig vind. Og det bliver kun værre,« siger Thomas Rosenstand, der har valgt at blive tilbage i Florida med sin hustru og steddatter, mens orkanen Irma hærger.

»Min steddatter er kommet nu. Hun rider stormen af her sammen med os,« siger den 54-årige udlandsdansker, som arbejder i Florida i sit eget firma, der arbejder med søgemaskineoptimering.

Han har sikret sit hus med sandsække, barikaderet vinduer og meget andet.

Hvorfor er I ikke taget væk? Det har mange andre jo gjort?

»Det skyldes, at min hustru har arbejdet med at evakuere ældre mennesker i området, og min svigerinde arbejder som sygeplejerske på traumecenteret. De er blevet kaldt på vagt i forbindelse med orkanen. Derfor har jeg heller ikke ønsket at tage væk,« forklarer Thomas Rosenstand.

Det nytter heller ikke at fortryde nu. Udgangsforbuddet trådt i kraft, men det er heller ikke til at opdrive benzin og alle fly væk fra Florida har været fuldt booket længe.

Thomas Rosenstand kan kun vente. I skrivende stund er klokken cirka 12:30 i Florida. Efterhånden som natten falder på, tager vinden til og orkanen Irma vil forårsage ødelæggelser for millioner - sandsynligvis milliarder - af dollars. Når klokken er cirka 8-9 søndag morgen dansk tid, så er orkanen på sit højeste, lige der hvor Thomas Rosenstands hus er.

»Det ser ud til, at den går lidt vest over, så vi undgår orkanens øje lige her,« siger Thomas Rosenstand.

Orkanens øje er næsten helt stille, men vindene lige omkring det er de kraftigste i stormen. Desuden er Irma lørdag aften dansk tid blevet nedgraderet til en kategori 3 orkan med middelvinde på 50 til 58 meter i sekundet. Da den hærgede Cuba var den en kategori 5. Her er middelvindene over 69 meter i sekundet.

Thomas Rosenstand bor i en forholdsvis solid murstensbolig. Han er ikke bange for, at orkanen skal koste ham livet. Men han er alligevel ikke uden frygt.

»Man kan jo aldrig vide om et eller andet kommer flyvende gennem luften og ned gennem taget. Det er jeg nu ikke så bange for. Men jeg er bange for, at mit hus bliver voldsomt beskadiget,« siger han og fortsætter:

»Jeg er også bange for, at hele Key West bliver jævnet fuldstændig med jorden. Den sydlige del af Florida lever udelukkende af turisme, og sæsonen begynder om nogle måneder. Det er en katastrofe, hvis orkanen skaber så store ødelæggelser, at turisterne holder sig væk,« forklarer han.

Hvad vil I fordrive tiden med?

»Jeg kommer i hvert fald ikke til at lukke et øje hele natten. Jeg tror, jeg vil forsøge at få lavet noget arbejde, hvis jeg ellers kan samle mig om det. Ellers kan det være, at vi sætter os og ser nogle film,« siger Thomas Rosenstand.

Hvad sker der egentlig, hvis I pludselig bliver syge og har brug for en ambulance?

»Vi bor midt i evakueringszonen. Så hvis vi ringer 911, så skal vi ikke forvente, at der kommer nogen og hjælper os. Vi må som udgangspunkt klare os selv,« siger han.

Thomas Rosenstand forklarer, at politiets udgangsforbud ikke er trådt i kraft alene for at beskytte civilbefolkningen, men også for at forhindre kriminalitet.

»Det er desværre sådan, at der er nogle, der udnytter at store dele af befolkningen har forladt deres hjem. Så begår de indbrud. Amerikanerne er fantastisk gode til at holde sammen i krisesituationer, men desværre der også dem, som er lige så gode til at udnytte situationen,« siger han.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Karen Maj udlejede sit sommerhus: Så...
bt.dk
Flere biler i voldsomt trafikuheld:...
bt.dk
Politiet advarer: Det her tilbud ER...
bt.dk
Line købte frokost med sin finger:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx