23/03-16 17:07

Hjælpeorganisationer nægter at hjælpe med EUs-flygtningeaftaleHjælpeorganisationer nægter at hjælpe med EUs-flygtningeaftale

Som følge af EU's aftale om at sende flygtninge tilbage, stopper hjælpeorganisationer dele af deres arbejde.

storybild

Siden søndag er omkring 1.100 flygtningen ankommet til den græske ø Chios, siger Dan Tyler fra den norske flygtningehjælp. (Billede: AP/Petros Giannakouris)

Hjælpeorganisationer vil ikke samarbejde med græske myndigheder om centrene på de græske øer, hvor flygtninge holdes tilbage, inden de sendes retur.

Det vil gøre dem medansvarlige i en unfair og inhuman praksis, siger organisationerne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Organisationerne reagerer på den EU-aftale, som trådte i kraft søndag. Den skal sikre, at flygtninge sendes tilbage til Tyrkiet.

En af organisationerne, der suspenderer deres hjælp, er den norsk flygtningehjælp (NRC). De overleverer onsdag dele af deres aktiviteter i deres center på den græske ø Chios til de ansvarlige myndigheder, fortæller nødhjælpsarbejder Dan Tyler fra NRC.

- Efter EU-aftalen trådte i kraft søndag, forvandlede centrene sig fra åbne centre til lukkede detentionscentre. Vi er ikke enige i den måde at tilbageholdelsesmetode flygtninge på.

- Så vi tog beslutningen om at suspendere vores direkte hjælpeaktiviteter som at hjælpe med at styre lejrene, give ting som tørt tøj og mere. I stedet bliver vi med medarbejdere på centret for at skabe sikkerhed og give information, siger han til Ritzau.

Desuden har blandt andre FN's Flygtningehøjkommissariat og Læger uden Grænser, som er store bidragydere, skåret ned på assistancen som følge af aftalen.

EU’s Tyrkiet aftale trådte i formelt i kraft søndag for at stoppe ruten over Balkan for migranter og flygtninge, efter at der sidste år ankom over en million til EU. Centrene er fyldt op med alt for mange flygtninge, fortæller Dan Tyler.

- Jeg var der (i centret, red.) i morges, og jeg så gamle og børn ligge på gulvet, fordi der ikke er nok plads. Vi er meget bekymrede for manglen på planerne for, hvad der skal ske de næste dage, siger han.

De græske myndigheder har dog brug for hjælpen.

- Vi har brug for disse internationale organisationer, specielt UNHCR, der er en stor hjælp for os. Naturligvis ønsker vi at det skal fortsætte under visse regler selvfølgelig, siger Citizen Protector minister Nikos Toskas til græsk radio ifølge Reuters.

Ifølge aftalen skal alle flygtninge, der ankommer til de græske øer sendes tilbage til Tyrkiet. For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Ifølge Dan Tyler er mere end 1100 flygtninge ankommet til Chios siden aftalen trådte i kraft.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet rykkede ud til...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Skægtrimmer trækkes tilbage - kan...
bt.dk
Ekspert om forældres kritik af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx