Af Ritzau - 13/10-16 15:38

Forfatter til Dylan-bog foreslog nobelpris for 20 år sidenForfatter til Dylan-bog foreslog nobelpris for 20 år siden

Bob Dylan har formidlet skønheden i det uslebne, upolerede og autentiske, siger dansk forfatter.

storybild

Bob Dylan, der oprindeligt hedder Robert Allen Zimmerman, fik sin første pladekontrakt i 1962. Torsdag har han modtaget Nobelprisen i litteratur. (Billede: Scanpix/Istvan Bajzat)

Da filminstruktør og forfatter Christian Braad Thomsen sammen med forfatter Asger Schnack i 1998 udgav en bog om musikeren Bob Dylan, ringede daværende formand for Dansk Forfatterforening til dem.

Formanden Knud Vilby ville have de to forfattere til at sende et brev til Stockholm med en indstilling af Bob Dylan til Nobels litteraturpris. Og det gjorde de.

- Endelig tyve år senere har de lyttet, siger Christian Braad Thomsen grinende.

Torsdag har Bob Dylan, som betragtes som en levende legende og det måske største nulevende navn indenfor moderne rockmusik, modtaget den prestigefulde litteraturpris.

- Hans tekster er fuldstændig enestående. Han har fundet en poetisk udtryksform, som er personlig for ham, men derfor bliver den også almen.

- Og det er vel det, alt stor kunst skal kunne, siger han.

Bob Dylan, der oprindeligt hedder Robert Allen Zimmerman, fik sin første pladekontrakt i 1962.

Det store gennembrud lod dog vente på sig i et års tid. Her udgav han albummet "The Freewheelin' Bob Dylan", hvor sange som "Blowin' in the Wind" og "Masters of War" blev kæmpe hit.

Christian Braad Thomsen husker dog, hvordan en anmelder fra Time Magazine jordede musikerens første plader. Han mente, at musikken lød som noget "der dryppede ned af væggene på et tuberkulose-sanatorium".

- Og det er da på sin vis rigtigt. Der er stadig mange, der overhovedet ikke kan tåle hans stemme.

- Men Bob Dylan har lært os at opdage skønheden i det uslebne, upolerede og autentiske, siger Christian Braad Thomsen.

Musikerens sangtekster tryllebandt i begyndelsen især de unge og frisindede, og Bob Dylan blev udråbt som protestsanger, mens medierne kaldte ham for "et talerør for sin generation".

- Det er sandt nok, at han var talsmand for 68-oprøret, men det var han kun de første par år.

- Det forlod han, da han begyndte at skrive elektrisk musik. Siden har han været talsmand for alle, der kan lytte, siger Christian Braad Thomsen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx