21/11-17 09:10; Opdateret: 21/11-17 09:44

Zimbabwes magtfulde veteraner vender Mugabe ryggenZimbabwes magtfulde veteraner vender Mugabe ryggen

Zimbabwes mangeårige præsident, Robert Mugabe, har fået landets veteraner imod sig i kampen om posten.

storybild

Zimbabwes hærchef, Constantino Chiwenga (th.), har grebet ind og de facto taget magten i landet. Scanpix/Jekesai Njikizana

Harare. Zimbabwes magtfulde veteranforening har indkaldt til øjeblikkelige protester mod præsident Robert Mugabe for at få ham til at trække sig.

Veteranerne er en indflydelsesrig magtfaktor i landet, der gennemgik en længere borgerkrig, der førte til Robert Mugabes lederskab af landet i 1980. Han blev præsident i 1987 og har været det siden.

Siden midten af november har Robert Mugabe dog siddet i husarrest, mens der er magtkampe om at overtage præsidentsædet.

Robert Mugabes kone, Grace Mugabe, var blevet kørt i stilling til at overtage magten i landet, men hæren rykkede ind i hovedstaden, Harare. Her satte de Mugabe i husarrest, mens Grace Mugabe er flygtet ud af landet.

Hæren og landets dominerende parti, ZANU-PF, lægger nu pres på Mugabe, for at han frivilligt trækker sig fra posten. Det har han dog ikke gjort.

Derfor indkalder veteranerne nu til protest for at få ham til det.

- Alle må forlade det, de laver, og komme til Harare. Vi vil se Mugabe forsvinde med det samme. Protesterne må starte nu, vi kan ikke have en time mere med Mugabe, siger formand for veteranforeningen Chis Mutvangwa ifølge AFP.

Veteranerne har ellers historisk stået bag Robert Mugabe. De har været en slagkraftig styrke, der har hjulpet ham under valg og under fordrivelsen af landets hvide farmere omkring år 2000.

En kandidat til posten som præsident er vicepræsident Emmerson Mnangagwa. Han flygtede i starten af november ud af landet, fordi han frygtede for sit liv.

Det gjorde han, da Mugabe fyrede ham og beskyldte ham for at ville tage magten ved hjælp af trolddom.

Det blev dog set som et magtspil, hvor Mugabe ville bane vej for sin kone, Grace, så hun kunne overtage position som førstearving til magten i landet.

Det fik hærchefen Constantino Chiwenga til at gribe ind.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bill Cosby dømt for sexovergreb: 'Jeg...
bt.dk
Nyt forslag fra DF: Det er logik for...
bt.dk
Boligsælgere kræver mere: De...
bt.dk
FCM-træner med hård kritik: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx