Af - 11/02-16 12:16; Opdateret: 11/02-16 12:37

TV: Norske kendte klar med helt særlig protest mod dansk smykkelovTV: Norske kendte klar med helt særlig protest mod dansk smykkelov

"Donér et smykke og støt en flygtning". Sådan lyder budskabet i ny norsk kampagne, der lancerer kampagnen som modsvar til den danske smykkelov og norsk flygtningepolitik.

Du kan se videoen fra den norske organisation NOAS - Norsk organisasjon for asylsøkere - i klippet herover (Video: NOAS) Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Den norske organisation NOAS - Norsk organisasjon for asylsøkere - har startet
kampagnen #etsmykkeforenflyktning.

Kampagnen opfordrer til, at du viser din solidaritet med flygtninge ved at donere et smykke eller overføre en donation til organisationen via sms eller almindelig bankoverførsel.

Smykkerne kommer på auktion og indtjeningen går til NOAS' hjælpearbejde for mennesker på flugt.

I kampagnevideoen ovenfor kan du høre en række kendte nordmænd fortælle om smykker, der betyder meget for dem, og hvorfor de nu vælger at donere disse smykker til NOAS.

- Jeg har givet mit smykke fra mig, fordi jeg ønsker at vise respekt til mennesker på flugt. Jeg synes ikke, vi skal være et land, som indfører love, som fratager mennesker værdighed, lyder det blandt andet fra komikeren Sigrid Bonde Tusvik, der har valgt at donere en brosche, hun har fået af sin tante.

Politifolk tvivler på effekt af at inddrage smykker
Politifolk tvivler på effekt af at inddrage smykker

Kampagnens titel er inspireret af den danske "smykkelov", der gør det muligt at fratage flygtninge værdigenstande - herunder smykker.

"Den meget omtalte smykkelov i Danmark er blevet et symbol på handlinger, som fratager folk på flugt både værdighed og rettigheder", skriver organisationen på deres hjemmeside.

Smykkelov træder i kraft fredag: Undtager vielsesringe
Smykkelov træder i kraft fredag: Undtager vielsesringe

Kampagnen har organisationen lanceret som svar på, at den norske regering har foreslået at "indskrænke flygtninges rettigheder" på 40 punkter. Blandt andet vil det blive muligt at sende mindreårige flygtninge ud af landet, når de fylder 18 år, og reglerne for familiesammenføring vil blive strengere.

"Vi bruger smykker som symbol på respekt for mennesker på flugt fra krig, terror og undertrykkelse. Vi ønsker at vende smykket som symbol på at fratage flygtninge ejendele og værdighed til et symbol på, at vi møder flygtninge med anstændighed", skriver organisationen på deres hjemmeside.


LÆS OGSÅ: Udlandet er enig med Støjberg - vil også have en 'smykkelov'

LÆS OGSÅ: Politikere i Norge skammer sig over egne asylregler

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx