Af Ritzau - 18/11-16 17:49

Tunesien vil gøre op med smertelig torturfortidTunesien vil gøre op med smertelig torturfortid

Sandhedskommission skal få tuneserne til at forstå fortiden og forhindre fremtidige menneskeretskrænkelser.

storybild

En tunesisk mor ankommer til en høring i landets nye sandhedskommission med et billede af sin søn, der døde som følge af tortur. Ofre for drab, tortur og voldtægt begyndte torsdag at afgive deres vidneudsagn på direkte tv. (Billede: Scanpix/Fethi Belaid)

Vreden kom op til overfladen og tårerne trillede, da de første fire timer med vidneudsagn og beretninger om tortur blev sendt på direkte tv i Tunesien.

Det er tunesernes første mulighed for at se resultatet af det arbejde, landets ny sandhedskommission har gjort for at kaste lys over de forbrydelser, der er begået under diktaturets mørke år.

I et hvidt rum inde i en af de natklubber, der engang var ejet af personer i en tidligere magthavers inderkreds, var torturofre og pårørende til forsvundne samlet for at give deres fortælling om livet under despoternes styre.

- Vi vil ikke tie, siger Ourida Kadoussi, hvis søn blev dræbt af tunesiske sikkerhedsstyrker under det folkelige oprør mod præsident Zine El Abidine Ben Ali omkring årsskiftet 2010/2011.

- Vi vil have retfærdighed for vores martyrer, understreger han.

Hans vidneudsagn er ét blandt titusinder, som Tunesiens nye sandhedskommission har samlet ind for at dokumentere nogle af de utallige menneskeretskrænkelser, der fandt sted i løbet af fem årtier.

Mange af disse vidneudsagn blev for første gang vist på tunesisk tv torsdag aften, og udsendelserne fortsætter fredag.

Blandt de, der fortalte deres historie på tv torsdag, var Latifa Matmati, hvis mand døde i politiets varetægt i 1991. Han var en af hundredvis af islamister, der blev fængslet og mishandlet under Ben Alis 23 år lange styre.

- Min mand blev banket af politiet i et fængsel, til han døde, fortalte enken.

Hun fik først besked om hans død 20 år efter. I tiden efter hans anholdelse narrede politiet hende til at tro, at han var i live, ved at bede hende komme med rent tøj og mad til ham.

- Vi vil have hans lig, så vi kan begrave det. Og vi vil have, at disse mennesker bliver stillet til ansvar, siger Latifa Matmati.

At lade fortidens ofre blive hørt er en del af sandhedskommissionens forsøg på at få tuneserne til at se de mørke sider af landets fortid i øjnene og give en form for oprejsning og retfærdighed til ofrene.

I løbet af de seneste tre år har sandhedskommissionen modtaget mere end 62.000 henvendelser og samlet vidneudsagn fra flere end 11.000 mennesker bag lukkede døre.

- Målet er ikke at få hævn, siger lederen af sandhedskommissionen, Sihem Bensedrine, der selv er tidligere aktivist og blev forfulgt af myndighederne under Ben Alis styre.

- Vi skal have disse vidneudsagn frem for historiens skyld, forklarer hun over for Reuters.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet Mand købte fotografi på...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
Dommen over Peter Madsens perverse...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx