11/07-17 09:01

Amnesty: Iraks militær tog sig ikke af civile i MosulAmnesty: Iraks militær tog sig ikke af civile i Mosul

Stockholm. Islamisk Stat er væk i Mosul. Tilbage ligger en ødelagt storby, der er brændemærket af ekstrem menneskelig lidelse.

storybild

- I det vestlige Mosul anvendte ekstremisterne fra Islamisk Stat de civile som menneskelige skjolde. Regeringsstyrkerne var dårlige til at tage hensyn til de civile, siger Amnesty International.

- Vi havde ikke noget valg. Hvis vi blev, så ville vi blive slået ihjel i vores boliger under kampene, Hvis vi forsøgte at flygte, ville de fange os og hænge vores kroppe op i elmasterne til skræk og advarsel, siger en civil indbygger fra Mosul til menneskerettighedsgruppen.

Borgeren fortæller også, at sikkerhedsstyrkerne, som var ventet med længsel, og som skulle være de civiles redning, rykkede ind med raketter og granater.

- I takt med at de regeringsvenlige styrker omringede ekstremisterne i det vestlige Mosul, blev situationen stadigt mere vanskelige for de civile, som blev tilbageholdt det.

Ifølge Amnesty International lykkedes det ikke for de irakiske styrker og den amerikanskledede alliance at finde en taktik, som var tilpasset situationen.

- Civilbefolkningen var ekstremt klemt mellem de krigende parter. På den baggrund blev de civile udsat for alvorlige overgreb, siger Brittis Edman, som er policychef hos Amnesty Sverige.

Menneskerettighedsgruppen siger, at der tegner sig et mønster, hvor sikkerhedsstyrkerne ikke er gået efter militære mål. Man har anvendt håbløse upræcise våben, hvorved de har dræbt og såret civile.

I andre tilfælde har de anvendt våben, der har været så kraftige, at de selv om de har ramt deres mål, så er der sket omfattende skader på alt i nærheden.

- Der blev anvendt krigsmateriel, som ikke må anvendes i tætbebyggede områder, fastslår Amnesty. Organisationen henviser til humanitær ret.

Søndag formiddag sad omkring 15 kvinder og børn på fortovet i udkanten af den gamle by. Samtidig kunne skud og eksplosioner høres bag dem, beretter nyhedsbureauet AFP.

De var blevet eskorteret ud af byens centrum af irakisk militær.

En ung kvinde i gruppen havde mistet sin syvårige søn i et bombeangreb bare en time forinden. Det skete, netop som hun og familien gjorde sig klar til at forlade byen efter flere måneders fangenskab.

- Jeg kunne intet stille op, sagde hun til AFP, mens hendes ældste datter på ti år forsøgte at tørre tårerne væk fra hendes kinder.

/ritzau/TT

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
FCK nåede det sidste tog sydpå: 'Det...
bt.dk
DMI advarer: Risiko for skybrud og...
bt.dk
Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx