Af Ritzau - 31/10-16 22:13

Paven satte sit navn på historisk papir i proppet domkirkePaven satte sit navn på historisk papir i proppet domkirke

Pave Frans er blevet modtaget som en rockstjerne i Sverige. I Lund opfordrede han kristne til at samle sig.

storybild

Pave Frans landede mandag i Malmø. Turen gik videre til Lund, hvor han holdt gudstjeneste. (Billede: Scanpix/10510 Elin Swedenmark /tt)

De flere tusinde mennesker, der mandag havde sikret sig en plads i domkirken i Lund, brød ud i klapsalver, da pave Frans satte sin underskrift på et historisk dokument.

Sammen med biskop Munib Younan, der er leder af Det Lutherske Verdenssamfund, skrev han under på en erklæring om at arbejde sammen trods teologiske skel.

De to kirkeledere opfordrer verdens katolikker og lutheranere til at stå sammen om at løse verdens problemer i stedet for at stirre sig blinde på stridigheder.

Anledningen er, at det næste år er 500-året for reformationen, hvor den tyske munk Martin Luther brød med den katolske kirke. Og budskabet om fællesskab blev gentaget af pave Frans ved gudstjenesten i Lund.

- Vi må ikke affinde os med uenigheden og afstanden, som kirkesplittelsen har skabt mellem os. Nu har vi mulighed for at reparere en afgørende fase af vores historie, sagde pave Frans ifølge nyhedsbureauet TT.

- Vi kan overvinde modsætninger og misforståelser, som ofte har stået i vejen for at forstå hinanden, lød det fra paven.

Gudstjenesten blev holdt på svensk, engelsk, tysk og spansk for den proppede domkirke.

Det er 27 år siden, at en pave sidst var i Skandinavien, og han blev modtaget som en rockstjerne af mennesker i tusindvis, da han ankom til Lund fra Malmø.

De fremmødte skreg og forsøgte at røre ved paven, da hans kortege kørte gennem byen.

Ved en efterfølgende begivenhed i Malmö Arena, der har plads til 10.000 mennesker, var folk strømmet til siden formiddagen, skriver avisen Sydsvenskan.

Forud for gudstjenesten i Lund hilste pave Frans på statsminister Stefan Löfven og det svenske regentpar.

Pavens erklærede mål med rejsen er at forene de kristne trosretninger, og Sydsverige er ikke en tilfældig destination.

Det var i Lund, at Det Lutherske Verdensforbund blev oprettet i 1947. Byen ligger også i "det lutherske Skandinavien", som på mange måder er blevet præget af reformationen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx