Af Ritzau - 29/11-16 11:34

Gigantisk stålskelet dækker nu Tjernobyl-reaktorGigantisk stålskelet dækker nu Tjernobyl-reaktor

Ny metalkonstruktion over reaktor i Tjernobyl er højere end Frihedsgudinden og tungere end Eiffeltårnet.

storybild

Et nyt kæmpemæssigt bueformet beskyttelsesdække er nu rejst over den fjerde eksploderede reaktor på atomkraftværket Tjernobyl i Ukraine. Det skal beskytte generationer af europæere. (Billede: Scanpix/Sergei Supinsky)

Ukraine har tirsdag afsløret verdens største flytbare metalstruktur, som er placeret over den fjerde ødelagte reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl, og som skal beskytte generationer af europæere.

- Vi byder denne milepæl velkommen. Det er en milepæl i processen med at forandre Tjernobyl til at blive et symbol på, hvad vi kan gøre sammen med en langvarig og beslutsom indsats, siger lederen af Østbanken, Suma Chakrabarti, i en erklæring.

Østbanken - eller den europæiske udviklingsbank EBRD - har været hovedsponsor på projektet, som har taget fem år at færdiggøre.

Metalkonstruktionen, som blev færdiggjort tirsdag 29. november, har en højde på 108 meter. Dermed er den højere end Frihedsgudinden i New York. Med en vægt på 36.000 ton er den tungere end Eiffeltårnet.

Strukturen, som har kostet 1,5 milliarder euro at opføre, er sat ned over en eksisterende og delvis ødelagt struktur, som Sovjetunionen byggede i al hast efter atomkatastrofen for tre årtier siden - den 26. april 1986.

Arbejdet med at bygge den nye skal til reaktoren har været i gang siden 2012.

Byggeriet af stål- og betonkonstruktionen er foregået hundredvis af meter væk fra reaktoren, da det ikke ville være sikkert for arbejderne at befinde sig ved det gamle atomkraftværk i særlig lang tid ad gangen.

Det gigantiske skjold er ved hjælp af et særligt skinnesystem blevet rullet hen til selve reaktoren.

Skjoldet er bygget til at kunne modstå tornadoer, jordskælv og temperaturer fra 43 graders frost til 45 graders varme. Efter planen skal det kunne holde i mindst 100 år.

Under den nuværende indkapsling af reaktor fire ligger en særdeles radioaktiv masse.

Omkring 5000 ton sand, bly og svag syre, der blev kastet ned fra helikopter i ugerne efter ulykken, har blandet sig med over 200 ton uran og skabt en lavaagtig substans.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Amerikansk rigmand og entreprenør...
bt.dk
Kvinde tilbageholdt af politiet efter...
bt.dk
Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx