Af Ritzau - 19/10-16 12:13

Kurdere brænder sig gennem græsmarker og miner mod MosulKurdere brænder sig gennem græsmarker og miner mod Mosul

Iraks hær har ikke flyttet sig ud af stedet, klager kurdiske styrer. Irakerne afviser: Vi angriber andet sted.

storybild

Kurdiske styrker klager over irakisk inaktivitet i offensiven mod Islamisk Stat ved byen Mosul, som en bred koalition forsøger at generobre fra jihadisterne. (Billede: Scanpix/Bulent Kilic)

Kurdiske styrker brænder sig frem mod den irakiske by Mosul gennem knæhøjt græs, som frygtes af skjule miner, der er placeret af fjenden Islamisk Stat.

Mens den første dag forløb godt i den internationale koalitions offensiv, da kurderne erobrede omkring ti landsbyer, blev der stille på slagmarken tirsdag.

Den amerikanske avis Wall Street Journal beretter fra de kurdiske Peshmerga-stillinger om begyndende utilfredshed med Iraks hær.

- De irakiske styrker har ikke flyttet sig ud af stedet. Planen var, at vi skulle erobre nogle landsbyer, og så skulle irakerne tage nogle flere. Det gjorde de ikke, siger den kurdiske general Sihad Barzani til avisen.

Kurderne og Iraks hær udgør sammen koalitionens front mod Islamisk Stat (IS).

Barzani henviser til en irakisk stilling nær ved. Her hævder den irakiske hær, at man venter på kurderne.

- Vi har ikke indledt vores offensiv. Vi afventer Peshmerga, siger den irakiske general Hazaa Korek til Wall Street Journal.

En talsmand for Iraks hær afviser imidlertid, at hæren er helt inaktiv. Når kurderne ikke ser irakernes angreb, skyldes det, at de har været rettet mod andre områder.

Iraks kurdiske vicepremierminister, Hoshyar Zebari, siger, at forholdet mellem Peshmerga og Iraks hærs fungerer godt.

- Daesh (IS, red.) er forvirrede. De ved ikke, om de skal forvente angreb fra øst, vest eller fra nord, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Zebari hævder, at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi og sprængstofeksperten Fawzi Ali Nouimeh begge befinder sig i byen. Det skrev han forleden på Twitter. Han henviser til "gode efterretninger".

USA's hær, som har flere end 4000 soldater på jorden, fungerer som rådgivere for styrkerne ved fronten. Amerikanerne roste mandag aften den irakiske hær for de store fremskridt, der var gjort.

Pentagon, det amerikanske udenrigsministerium, siger, at Islamisk Stat bruger civile som skjold, hvilket gør opgaven meget vanskelige.

Ifølge FN er 900 mennesker flygtet fra Mosul, siden offensiven blev indledt natten til mandag.

FN og nødhjælpsgrupper forventer, at flere hundrede tusinde mennesker vil flygte fra Mosul, når slaget om byen tager til.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx