Af - 25/05-16 11:36

Nyt studie: Det er okay at lade dit barn græde sig selv i søvnNyt studie: Det er okay at lade dit barn græde sig selv i søvn

Nu er der godt nyt til alle nybagte forældre, der længes efter en god nats søvn.

Bildstrecke im Grossformat »

Et nyt studie viser, at det hverken forårsager stress eller senere følelsesmæssige problemer for babyer, hvis man lader dem græde ud inden de skal sove. Det skriver CNN.

Folk raser over Hannahs gravid-foto: - Du slår din baby ihjel
Folk raser over Hannahs gravid-foto: - Du slår din baby ihjel

Resultaterne kommer fra et studie i Australien, hvor en researchgruppe har arbejdet med 43 familiepar med babyer i alderen seks til 16 måneder. Alle par der deltog oplevede problemer med at få deres barn til at falde i søvn.

Forældreparrene blev delt op i tre grupper. Omkring en tredjedel af testparrene fik af vide, at de skulle lade deres baby græde ud, ved at forlade rummet inden for et minut efter de havde puttet barnet, og hvis barnet græd skulle forældrene vente i længere og længere perioder inden de gik tilbage for at trøste barnet.

En anden forældregruppe skulle putte deres spædbarn før han eller hun normalt faldt i søvn og blive hos barnet indtil det døsede hen.

Få soveråd fra børnelægen Dr. Tanya Altmann i galleriet øverst.

Sygeplejerske med død baby i armene går verden rundt: Årsagen er rørende
Sygeplejerske med død baby i armene går verden rundt: Årsagen er rørende

Resten af parrene fik ingen søvntræning, men fik i stedet information omkring søvn hos spædbørn.

Efter tre måneder kunne man se, at spædbørnene i den første gruppe, hvor de skulle græde sig selv i søvn, fald i søvn omkring 15 minutter hurtigere end de børn, der slet ikke havde fået noget træning. Og de babyer der blev lagt tidligere i seng faldt i søvn cirka 12 minutter hurtigere end de babyer, der ingen søvntræning havde fået.

Ifølge Michael Gradisar professor i psykologi på Flinders Universitet i Adelaide i Australien, er resultaterne vigtige for forældre på alle mulige måder.

- Hvad vores data sandsynligvis ikke fanger, er den fred i sindet omkring sengetid, som vi ser, når vi arbejder med familier, siger Michael Gradisar, der står bag undersøgelsen, til CNN.

TV-vært glæder sig helt vildt: Skal være mor
TV-vært glæder sig helt vildt: Skal være mor

Udover at falde hurtigere i søvn var spædbørnene, hos de forældre der havde ladet dem græde, mindre vågne i løbet af natten samt deres samlede søvntid var længere.

Marsha Weinraub, der er professor i psykologi ved Temple Universitet i USA, men som ikke er involveret i studiet, er enig i, at gevinsterne ved spædbørnenes søvn hjælper både barn og forældre.

- Når du venter på, at dit barn skal falde i søvn, så tæller hvert minut, siger hun til CNN.

Hun spurgte om deres søn var okay: Det skulle hun aldrig have gjort
Hun spurgte om deres søn var okay: Det skulle hun aldrig have gjort

Hun mener, at det vigtigste aspekt ved det nye studie er, at søvn-træning er sikkert for barnet både på den korte og længere bane.

Resultaterne ved studiet viste nemlig, at niveauet af stresshormoner var lavere ved de børn, der fik søvntræning. Og mere end et år efter viste børnene intet tegn på at være mere afhængige af deres forældre eller have adfærdsmæssige problemer sammenlignet med gruppen af børn, som ingen søvntræning fik.

- Forældre har fået at vide af eksperter, at børns stressniveau vil stige over tid med disse teknikker, og at de vil have adfærdsmæssige problemer. Og denne undersøgelse viser meget tydeligt, som jeg tror er den første til at gøre det, at der ikke er nogen virkninger på børns stressniveau og ... børn i testgruppen viser mindre stress end børn i kontrolgruppen, siger Marsha Weinraub.

Forældre kan føle en masse skyldfølelse over ikke at trøste deres børn, mens de græder.

Men ifølge Daniel Lewin, der er pædiatrisk psykolog og sovespecialist på Children National Health System i Washington i USA, er det vigtigt for forældre at vide, at de ikke straffer deres børn ved at lade barnet lindre sig selv til ro.

- Ved at sætte en klar og kærlig grænse for sit barn, kan børnene fungere bedre, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx