Af Sebastian Bjerring Jensen - 09/12-17 17:25

Kan du også høre lyden? Mystisk GIF får internettet til at koge overKan du også høre lyden? Mystisk GIF får internettet til at koge over

Kan du høre det?

storybild

(Billede: Twitter-bruger: HappyToast)

Husker du kjolen, der i 2015 vakte stor furore på internettet? Nogle så den som hvid og guld, mens andre så den som sort og blå.

Nu er den gal igen, men denne gang er det med hørelsen og ikke synet. En såkaldt GIF (et billede med bevægelse i, red.) deler nemlig vandene på det sociale medie Twitter. Hvorfor? GIF'en er helt og aldeles lydløs, men alligevel mener mange at høre en lyd, når de ser på animationen, der viser en mast i bevægelse.

Det skriver Telegraph.

Se GIF'en herunder:

GIF'en er lavet af Twitter-brugeren IamHappyToast i 2008, men først da Dr. Lisa DeBruine, professor ved Glasgow University, i lørdags delte GIF'en på Twitter og spurgte sine følgere, om de kunne høre noget, når de så GIF'en, gik den for alvor viralt.

Over 300.000 Twitter-brugere har givet sin mening til kende, og heriblandt har hele 67 procent svaret, at de hører en 'bumpende lyd', når masten på billedet rammer jorden. Men det er altså til trods for, at GIF'en er fuldstændig lydløs. Eksempelvis skriver en:

'Jeg hører en vibrerende bumpende lyd, og GIF'en afbryder også min tinnitus, når billedet ryster'.

Lisa DeBruine fandt altså hurtigt ud af, at hun ikke var den eneste, der hørte en lyd, når hun iagttog den lydløse animation. Derfor satte hun sig for at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre. Mange har givet sit bud på hvorfor, og Lisa DeBruine har udvalgt sin favorit i blandt:

'Min favorit begrundelse er, at GIF'en udløser en 'akustisk refleks', der normalt udløses af tale eller meget høje lyde,' skriver hun på sin Twitter-profil.

En anden forklaring kommer Chris Fassnidge med. Han har en ph.d-grad i psykologi fra London University, og til Telegraph fortæller han om teorien 'visuelt øre':

»Jeg mistænker den mystiske larmende GIF til at være relateret til det, som vi kalder 'visuelt fremkaldt auditiv respons'. Det er en evne, som nogle mennesker har, til at høre objekter bevæge sig, selvom de ikke laver en lyd. En diskret form for synæstesi (betegnelse for sammenblanding af flere sanseindtryk, red.),« siger han til Telegraph.

Spørgsmålet er dog... kan du høre noget?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

30 millioners forskel: Her er de...
bt.dk
FCK's nye superstjerne: Ville sgu...
bt.dk
Karen Maj udlejede sit sommerhus: Så...
bt.dk
Hovedvej flyder med gylle: 'Der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx