Af Ritzau - 21/09-14 16:00

Ekspert: Det kan blive ny start for Afghanistan og VestenEkspert: Det kan blive ny start for Afghanistan og Vesten

Nyheden om magtdeling er godt nyt for Afghanistan, men det kan også give problemer, vurderer ekspert.

storybild

Afghanistans præsidentkandidater Abdullah Abdullah (venstre) og Ashraf Ghani Ahmadzai (højre) kan sammen give landet en ny start, vurderer ekspert. (Billede: Polfoto)

Krig, korruption og et stort illegalt marked for opium.

Der bliver rigeligt med arbejdsopgaver at tage fat på for den nye afghanske regeringskoalition. Efter flere måneders rivalisering blandt de to præsidentkandidater er der søndag indgået aftale om at danne en samlingsregering i det krigshærgede land.

Talsmand: Samlingsregering er på plads i Afghanistan
Talsmand: Samlingsregering er på plads i Afghanistan

Som vinder af valget bliver Ashraf Ghani Afghanistans nye præsident, mens Abdullah Abdullah udnævnes til landets første såkaldte administrerende direktør, hvilket ifølge nyhedsmedier er det samme som en premierminister.

Søndag eftermiddag bekræftede den afghanske valgkommission, at Ashraf Ghani nu er landets nye præsident.

Der er gode perspektiver i nyheden, men der er også grund til bekymring. Det vurderer den afghanskfødte senioranalytiker ved Institut for Menneskerettigheder Malek Sitez.

- Der er ingen tvivl om, at det selvfølgelig er en god nyhed, men der er også grund til bekymring. Selvom både Ghani og Abdullah er pro-vestlige, er de uenige på så mange områder, at det kan blive svært at forestille sig, at deres samarbejde kommer til at fungere, siger Malek Sitez til Ritzau.

Forsvarets skandalehelikoptere følger endelig planen i Afghanistan
Forsvarets skandalehelikoptere følger endelig planen i Afghanistan

- Abdullah repræsenterer islamisterne og var med til at kæmpe mod russerne under den kolde krig, mens Ghani er meget mere liberal. Deres ideologier er dybt forskellige, og det kan skabe gnidninger.

- Abdullahs rolle bliver primært at tage stilling til indenrigs- og økonomispørgsmål, mens det meste af Ghanis fokus vil komme til at ligge på udenrigspolitik og det militære område.

Ghanis første opgave som Afghanistans præsident bliver at forbedre forholdet til det internationale samfund og i særdeleshed USA.

Lidegaard vil have Afghanistan-krigen belyst
Lidegaard vil have Afghanistan-krigen belyst

Afghanistans afgående præsident Hamid Karzai har nægtet at underskrive en længe diskuteret sikkerhedsaftale, men både Ghani og Abdullah har under valgkampen sagt, at de vil underskrive aftalen.

- Forholdet til USA vil blive meget bedre, end det har været under Karzai, og derfor er det meget positivt, at sikkerhedsaftalen med USA nu vil blive underskrevet.

- Karzai var uenig med USA om strategien, men nu vil Ghani vise, at man er åben over for et bedre samarbejde, siger Malek Sitez.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Modeekspert sætter ord på prins...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Skuespillerinde forsvarer forhold til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx